Φοροεισπρακτικό και άτολμο το σχέδιο

Αιχμές για το φορολογικό νομοσχέδιο άφησε χθες το βράδυ στην ομιλία της στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτηρίζοντάς το «φοροεισπρακτικό και όχι αναπτυξιακό» αλλά και «άτολμο».

Αιχμές για το φορολογικό νομοσχέδιο άφησε χθες το βράδυ στην... ομιλία της στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτηρίζοντάς το «φοροεισπρακτικό και όχι αναπτυξιακό» αλλά και «άτολμο».

Η «γαλάζια» βουλευτής στην πρώτη της ομιλία σε νομοσχέδιο μετά την επανένταξή της στη ΝΔ, είπε μεν ότι «το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί σαφώς ένα πρώτο βήμα προς την απαραίτητη φορολογική μεταρρύθμιση», αλλά υπογράμμισε ότι είναι «άτολμο και σίγουρα ένα σχέδιο νόμου που δεν αντιλαμβάνεται πλήρως και τις ανάγκες της κοινωνίας και ιδιαίτερα τη σημερινή κρίσιμη συγκυρία και την πίεση χρόνου». Η κ. Μπακογιάννη διερωτήθηκε «πού είναι το αναπτυξιακό σκέλος αυτού του νομοσχεδίου», σημειώνοντας ότι «δυστυχώς το νομοσχέδιο απλώς επενδύει στο φοροεισπρακτικό και όχι στο αναπτυξιακό σκέλος».

Χαρακτήρισε δε «μισό βήμα» τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που επιχειρείται και κατέληξε λέγοντας πως «δεν υπάρχει ισότητα επιβαρύνσεων ανά κατηγορία».

Το παράδειγμα που ανέφερε ήταν χαρακτηριστικό: «Αν κάποιος έχει 100.000 ευρώ εισόδημα από μερίσματα, θα πληρώσει φόρο 10.000 ευρώ, αν το εισόδημα προέρχεται από τόκους καταθέσεων, θα πληρώσει 15.000 ευρώ, αν τα παίρνει από ενοίκια, θα πληρώσει 30.000 ευρώ, αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας, θα καταβάλει 29.000 ευρώ, ενώ στην πιο δεινή θέση θα βρεθεί αν εργάζεται κι αυτό διότι θα δώσει 34.650 ευρώ!». Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 10 Ιανουαρίου και θα ψηφιστεί μέχρι τις 15.

Γ. ΠίκουλαςΠηγή: ΕΘΝΟΣ

Αναγνώστες