Οι διαβόητοι αρχηγοί της αλ-Κάιντα

Νεκροί, συλληφθέντες ή ακόμα ελεύθεροι και επιχειρησιακά ενεργοί, αυτοί είναι οι άνθρωποι που απασχόλησαν τον κόσμο με τη δράση τους και συνεχίζουν να σπέρνουν τον πανικό σε κάθε τους τρομοκρατικό βήμα.

Η αλ-Κάιντα, η διαπρεπέστερη τρομοκρατική οργάνωση της σύγχρονης εποχής, με την.... παγκόσμια δράση και τα παρακλάδια στα πέρατα της οικουμένης, δεν χρειάζεται φυσικά συστάσεις.

Η εμπλοκή της στα μεγαλύτερα χτυπήματα του πλανήτη την έχει κάνει ήδη θρύλο, ενώ κάθε μεγαλόσχημη διακήρυξή της προκαλεί τρόμο που ακούγεται σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης.

Η διεθνής τρομοκρατία δεν είναι ωστόσο χωρίς πρόσωπο.

Ας δούμε λοιπόν τους διαβόητους αρχηγούς και τα προβεβλημένα μέλη της αλ-Κάιντα…

Επιχειρησιακά ενεργοί

Ayman al-Zawahiri
Αμοιβή: 25 εκατ. δολάριαΟ αιγύπτιος γιατρός ήταν επί μακρόν το Νο 2 της αλ-Κάιντα, με αδιαφιλονίκητο αρχηγό τον Οσάμα μπιν Λάντεν, και παραμένει ο πλέον ομιλητικός «ιδεολόγος» της οργάνωσης.

Saif al-Adel
Αμοιβή: 5 εκατ. δολάριαΟ αιγύπτιος επιχειρησιακός αρχηγός καταζητείται για την οργάνωση και τη συμμετοχή του στο κύμα των βομβιστικών επιθέσεων στις αμερικανικές πρεσβείες της Αφρικής το 1998.

Adam Yahiye Gadahn
Αμοιβή: 1 εκατ. δολάριαΟ 33χρονος Αμερικανός είναι ο πρώτος πολίτης των ΗΠΑ που κατηγορείται με εσχάτη προδοσία από τη δεκαετία του ’50.

Anwar al-Awlaki
Αμοιβή: δεν αναφέρεταιΟ αρχηγός του «υποκαταστήματος» της αλ-Κάιντα στην Υεμένη, κληρικός και ειδικός στο Ίντερνετ είναι ο πρώτος αμερικανός πολίτης που μπήκε ποτέ στη λίστα θανάτου της CIA.

Νεκροί

Osama bin Laden
Σκοτώθηκε το 2011Καταζητούμενος για περισσότερο από μία δεκαετία, ο σαουδάραβας αρχηγός της αλ-Κάιντα ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της μοντέρνας ισλαμικής τρομοκρατίας.

Abu Laith al-Libi
Σκοτώθηκε το 2008Ο Λίβυος, που έπαιξε τον ρόλο του συνδέσμου μεταξύ Ταλιμπάν και αλ-Κάιντα, λειτουργούσε ως άτυπος εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης.

Abu Mousab al-Zarqawi
Σκοτώθηκε το 2006Ο ιορδανός ηγέτης του παρακλαδιού της αλ-Κάιντα στο Ιράκ σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στα βόρεια της Βαγδάτης.

Mohammed Atef
Σκοτώθηκε το 2001Ο αιγύπτιος στρατιωτικός διοικητής της αλ-Κάιντα σκοτώθηκε στους εκτεταμένους βομβαρδισμούς των Αμερικανών στο Αφγανιστάν.

Συλληφθέντες

Khalid Sheikh Mohammed
Συνελήφθη το 2003Ο εγκέφαλος του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου κρατείται στις διαβόητες αμερικανικές φυλακές του Κόλπου Γκουαντανάμο.

Abu Zubaydah
Συνελήφθη το 2002Ο άλλοτε επικεφαλής των επιχειρήσεων της αλ-Κάιντα και της στρατολόγησης νέων μελών κρατείται επίσης στο κέντρο κράτησης του Γκουαντανάμο. 

Richard Reid
Συνελήφθη το 2001Ο «βομβιστής παπουτσιών» παραδέχτηκε την ενοχή του και τη σχέση του με την αλ-Κάιντα το 2002 και εκτίει έκτοτε ισόβια κάθειρξη στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Κολοράντο.

Ramzi Yousef
Συνελήφθη το 1995Για τη συμμετοχή του στο τρομοκρατικό χτύπημα του 1993 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, ο Yousef εκτίει επίσης ποινή ισόβιας κάθειρξης στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Κολοράντο.

Αναγνώστες