Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σημείωσαν πτώση κατά 7% το 2012

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν κατά 7% το 2012 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον δείκτη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) που δημοσιεύθηκε και ο οποίος υποχώρησε το Δεκέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Για το 2012, ο δείκτης έφτασε ...στις 212 μονάδες, δηλαδή 7% χαμηλότερα απ’ ό,τι το 2011, διευκρινίζει ο FAO, ο οποίος εκφράζει την ικανοποίησή του που βλέπει να απομακρύνεται έτσι κάθε κίνδυνος να εκδηλωθεί επισιτιστική κρίση.
Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό του ΟΗΕ για τη γεωργία και τον επισιτισμό, η μείωση αυτή μέσα στο έτος οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών της ζάχαρης, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των ελαίων.

Ο δείκτης των τιμών των τροφίμων, ο οποίος υπολογίζεται με βάση ένα καλάθι βασικών τροφίμων, συνέχισε να μειώνεται το Δεκέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα, υποχωρώντας κατά 1,1% στις 209 μονάδες για τον τελευταίο μήνα του χρόνου –ενώ είχε φτάσει τις 263 μονάδες τον Αύγουστο, εξαιτίας της αιφνίδιας ανόδου των τιμών των δημητριακών.
Το Δεκέμβριο, η πτώση των τιμών των κύριων δημητριακών και των ελαίων που άρχισε από το φθινόπωρο επιβεβαιώθηκε.

Εξάλλου στη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς, οι πιο ισχυρές μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στη ζάχαρη (17,1%), τα γαλακτοκομικά προϊόντα (14,5%) και τα έλαια (10,7%), ενώ οι μειώσεις τιμών στα δημητριακά ήταν πολύ μικρότερες (2,4%), όπως και στο κρέας (1,1%). «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν μια ανατροπή της κατάστασης που επικρατούσε τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι τιμές σημείωσαν ισχυρή άνοδο προκαλώντας φόβους για μια νέα επισιτιστική κρίση», δήλωσε ο Τζόμο Σουνταράμ, υπεύθυνος της Διεύθυνσης Οικονομικών και Κοινωνικής Ανάπτυξης στον FAO.

Αναγνώστες