«Αναθεώρηση» του ελάχιστου μισθού για το 2014, αποκαλύπτει ο Ρεν

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του γγ του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου ότι πρέπει να μειωθεί ο κατώτερος μισθός, δήλωση που προκάλεσε σεισμικές δονήσεις και διαψεύσεις από την κυβέρνηση ότι προετοιμάζεται η περαιτέρω συμπίεση των χαμηλότερων θεσμοθετημένων αμοιβών, η Κομισιόν ανατροφοδοτεί το ζήτημα με μια δήλωση σοκ του επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

«Αναθεώρηση του συστήματος... όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση», απάντησε ο κ. Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Στην τοποθέτησή του, ο Φιλανδός επίτροπος συμπληρώνει: «Η Επιτροπή πιστεύει ότι ο κατώτατος νόμιμος μισθός είναι σύμφωνος με το κεκτημένο της ΕΕ καθώς και με το άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ , υπό τον όρο ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετέχουν δεόντως στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε η πρακτική που ακολουθείται σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ. Όσον αφορά τις συμβάσεις της ΔΟΕ, τα μνημόνια συμφωνίας προβλέπουν ότι οι μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες εργασίας».

Χουντής: Έχουν δεσμευθεί να μειώσουν κι άλλο τον κατώτερο μισθόΜε αφορμή την απάντηση του κ. Ρεν, ο Νίκος Χουντής έκανε λόγο για υποκρισία των κυβερνητικών εταίρων που κρύβουν από το λαό ότι έχουν δεσμευθεί να μειώσουν κι άλλο τον κατώτερο μισθό…

«Είμαστε μπροστά σε άλλη μια ακραία υποκρισία των κυβερνητικών συνεταίρων που μάταια προσπαθούν να κρύψουν από τον ελληνικό λαό ότι έχουν δεσμευθεί από το Μνημόνιο, να μειώσουν κι άλλο τον κατώτερο μισθό, γεγονός που ασφαλώς θα συμπαρασύρει σε μείωση όλους τους μισθούς στην Ελλάδα», υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει: «Όπως προκύπτει από την απάντηση Ρεν, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ρητά ότι για το 2014 θα μειώσει τον κατώτατο μισθό. Αυτό μπορεί να γίνει, καθώς από 1η Απριλίου του 2013 ο κατώτατος μισθός, θα ορίζεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ανεξάρτητα από το αν θα συμφωνήσουν ή όχι οι κοινωνικοί εταίροι.

Να μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (Όλι Ρέν, Πολ Τόμσεν και Γιοργκ Άσμουσεν) σε σχετική προφορική μου ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο στις 27/3/2012, ρητά απάντησαν ότι στόχος είναι να φτάσουμε σε μισθούς επιπέδου Βουλγαρίας».

Απαντώντας ουσιαστικά στον κ. Χουντή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο Όλι Ρεν μίλησε για αναθεώρηση και όχι για μείωση του κατώτατου μισθού. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Για έγκλημα με απρόβλεπτες εξελίξεις κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕΕάν επιβεβαιωθεί ότι σχεδιάζεται περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού, τότε θα πρόκειται για «έγκλημα που θα φέρει απρόβλεπτες κοινωνικές εξελίξεις», σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πηγή: protothema.gr

Αναγνώστες