Συναγερμός για την καθίζηση εσόδων τον Ιανουάριο

Τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, που σύμφωνα με πληροφορίες θα αποκαλύπτουν την μεγάλη «βουτιά» στις εισπράξεις των κρατικών εσόδων που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, θα ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.Χρήστος Σταϊκούρας.

Παρά και την ενσωμάτωση των ....πληρωμών φόρων που έγιναν σε τράπεζες, δεν αναμένεται να ανατραπεί η κακή εικόνα των εσόδων που, με βάση τα πρώτα στοιχεία, έδειχναν υστέρηση στις καθαρές εισπράξεις του Δημοσίου κατά τον πρώτο μήνα του νέου έτους ύψους 7% σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί και πτώση 15%-16% σε σύγκριση με τον μήνα Ιανουάριο του 2012! Φαίνεται δηλαδή πως με το ξεκίνημα της χρονιάς προκύπτει μια «μαύρη τρύπα» έναντι των στόχων στο Μνημόνιο, της τάξεως των 300.000.000 ευρώ.

Και ενώ στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν νέα μέτρα και φόρους για το 2013,ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων κύριος Χάρης Θεοχάρης θα έχει μέσα στην εβδομάδα συσκέψεις με όλους τους εφόρους των μεγάλων ΔΟΥ της χώρας, που αποφέρουν και άνω του 50% των συνολικών εισπράξεων φόρων, με στόχο να εισπραχθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη που αφήνουν απλήρωτα οι φορολογούμενοι από τους … παλαιούς φόρους και τα χαράτσια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία του υπουργείου που έχει στη διάθεσή του ο κ.Θεοχάρης δείχνουν πως ήταν οικτρή η είσπραξη φόρων από τις επιχειρήσεις το 2012. Από τα 12 δισ. ληξιπρόθεσμα που προστέθηκαν μέσα στο 2012, περισσότερα από 7 δισ. ήταν απλήρωτοι φόροι επιχειρήσεων.

Ειδικά οι επιχειρήσεις της Αθήνας φαίνεται να έχουν βαρέσει διάλυση, καθώς η ΦΑΕ Αθηνών αδυνατεί να εισπράξει σχεδόν οτιδήποτε από «νεκρές» επιχειρήσεις του κέντρου και των προαστίων της πρωτεύουσας.

Απογοητευτικά είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και τα αποτελέσματα της πολυδιαφημισμένης «ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων». Παρότι αυτή ανέλαβε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, με τζίρους δεκάδων εκατομμυρίων, αφήνοντας στις άλλες ΦΑΕ «ψιλικατζίδικα» και μικρές επιχειρήσεις που φυτοζωούν, και παρόλο που στελεχώθηκε με 150 ελεγκτές αφήνοντας χωρίς προσωπικό τις ΔΟΥ όλης της χώρας, η ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων κατάφερε να εισπράξει τα ίδια ή και λιγότερα από όσα οι ΦΑΕ που είχαν αυτές τις επιχειρήσεις υπό τον έλεγχό τους.

Με στόχο εισπραξιμότητας 20% επί των νέων χρεών (και όχι από όσα έρχονται από παλιά), όπως είχε τεθεί στο Μνημόνιο, πρώτη σε εισπράξεις έρχεται η ΦΑΕ Πειραιά με 16% και οι υπόλοιπες έπονται με χαμηλότερες επιδόσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πως δεν μπορούν να ελπίζουν πολλά για την είσπραξη παλαιοτέρων χρεών καθώς μάλιστα, όπως αποκάλυψε και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής, κατ’ απαίτησην της Τρόικα «δυσκολεύει» και η μόνιμη («πάγια») ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο. Για το λόγο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν να διαγράψουν και σχεδόν τα 42 δισ. από τα συνολικά 57 δισ. ευρώ που χρωστούν αλλά δεν πληρώνουν φορολογούμενοι και επιχειρήσεις. Ουσιαστικά δηλαδή το δημόσιο θα εστιάσει στην είσπραξη κυρίως στα 15 δισ. των νέων φόρων της τελευταίας τριετίας-τετραετίας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι, αντί να αναζητεί «φαντάσματα» του παρελθόντος για τα υπόλοιπα 40-42 δισ. των χρεών.

Αναγνώστες