Ελεφαντόδοντο: το πιο πολύτιμο δώρο στην Κίνα

Εκατοντάδες ζώα θανατώνονται για να διοχετευθούν οι χαυλιόδοντες στην μαύρη αγορά

(Φωτό) Ενας κενυάτης στρατιώτης στέκεται δίπλα σε ένα σωρό από χαυλιόδοντες που κατασχέθηκαν το καλοκαίρι του 2012 στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι ενώ ετοιμάζονταν να μπουν στο αεροπλάνο με κατεύθυνση την Κίνα.

Λίγες μόλις ημέρες πριν την.... Κινεζική Πρωτοχρονιά και εκατομμύρια Κινέζων θα βγουν στους δρόμους και τις αγορές προκειμένου να αγοράσουν δώρα για τους οικείους και συγγενείς τους. Είναι η εποχή που ανεβαίνει η ζήτηση ελεφαντόδοντου, αγαπημένου «υλικού» της μεσαίας τάξης της Κίνας.

Όπως λένε οι ειδικοί, η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της χώρα, την τελευταία δεκαετία, έχει δημιουργήσει μια ολοένα και αυξανόμενη μεσαία τάξη που διαθέτει τα χρήματα για να αγοράσει ελεφαντόδοντο, που στην κινεζική κουλτούρα θεωρείται σημαντικό και ιδανικό για δώρο.

Γιατί μπορεί όντως να υπάρχουν καταστήματα που να πουλάνε έργα τέχνης από ελεφαντόδοντο που μπαίνει νόμιμα στη χώρα, αλλά επίσης υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: η παρανομία που πολλαπλασιάζεται από την εισαγωγή, λαθραία στη Κίνα, ελεφαντόδοντου από την Αφρική και τη ΝΑ Ασία. Ειδικοί υποστηρίζουν πως το 70% του παράνομου ελεφαντόδοντου διοχετεύεται στην Κίνα, όπου το κιλό πωλείται στο αστρονομικό ποσόν των 2.300 ευρώ.

«Περίπου πέντε τόνοι ελεφαντόδοντου μπαίνουν με νόμιμο τρόπο στην κινεζική αγορά κάθε χρόνο, ωστόσο η πραγματική ποσότητα ελεφαντόδοντου είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Κι όλοι κάνουν τα στραβά μάτια, αφού η κατάσταση αυτή τους συμφέρει», τονίζει στους βρετανικούς Times ο κινέζος ερευνητής Ζάο (που δεν θέλησε να αποκαλύψει το πλήρες όνομά του). Και περιγράφει το κόλπο με το οποίο «καλύπτεται» το λαθρεμπόριο ελεφαντόδοντου στη χώρα: στα νόμιμα μαγαζιά πώλησης ειδών από ελεφαντοστό, ο αγοραστής ρωτάται αν θέλει μια μικρή έκπτωση στο είδος που αγόρασε, με τον όρο πως δεν θα πάρει μαζί του το πιστοποιητικό γνησιότητας που υποτίθεται πως φέρει κάθε τέτοιο προϊόν. Ο αγοραστής επειδή εξοικονομεί κάποια χρήματα, δέχεται και τότε ο πωλητής κρατάει το πιστοποιητικό αυτό, το οποίο κατόπιν βάζει πάνω σε άλλα είδη, λαθραίας εισαγωγής, που θα έρθουν μελλοντικά στο κατάστημά του.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα είναι αρκετά πλούσιοι για να αγοράσουν κοσμήματα και στολίδια από ελεφαντόδοντο. Το γεγονός αυτό οδήγησε την παράνομη σφαγή των ελεφάντων στην Αφρική στα ύψη», γράφουν σε πρόσφατο άρθρο τους οι αμερικανικοί New York Times.

Γιατί, όπως τονίζουν πολλοί με κυνικό τρόπο, «η μεσαία τάξη της Κίνας σκοτώνει ελέφαντες κατά παραγγελία». Και η Αφρική αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τεράστιας σφαγής με δεκάδες χιλιάδες ελέφαντες να πέφτουν κάθε χρόνο θύματα λαθροθήρων. Όπως ανέφερε το CNN, το επίπεδο της σφαγής φτάνει την δεκαετία του 1980, όταν κατ” εκτίμηση κάθε χρόνο σκοτώνονταν 100.000 ελέφαντες. 

Πριν ένα μήνα, μια συμμορία δέκα λαθροκυνηγών κυνήγησε και σκότωσε μια οικογένεια 11 ελεφάντων μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Κένυας, το χειρότερο περιστατικό δολοφονίας ελεφάντων στην ιστορία της χώρας. Όχι πως στην ΝΑ Ασία τα πράγματα είναι καλύτερα: εδώ και μερικούς μήνες στη Μαλαισία τελείται μια σφαγή ελεφάντων. Ήδη βρέθηκαν νεκροί 14 ελέφαντες κι ο θάνατός τους ήταν αποτέλεσμα δηλητηρίασης από δηλητηριασμένες μπανάνες ή ανανάδες. Οι δράστες τους είχαν αφαιρέσει τους χαυλιόδοντες, οι οποιοι μάλλον κατέληξαν στην ασιατική μαύρη αγορά.

Τον περασμένο Οκτώβριο οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κατάσχεσαν 3.8 τόνους ελεφαντόδοντο σε δύο κοντέινερ, τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει κατασχεθεί ποτέ. Για το φορτίο αυτό, που θα απέδιδε στη μαύρη αγορά της Ασίας περίπου 2.7 εκατομμύρια ευρώ, οι λαθροκυνηγοί σκότωσαν, κατά παραγγελία, τουλάχιστον 600 αφρικάνικους ελέφαντες!

Αναγνώστες