Τα όσα συνέβησαν το Δεκέμβριο του 2008 θα μοιάζουν με σχολική εκδρομή εάν…

Του Κώστα Μελισσόπουλου

Σήμερα εκτός απροόπτου, θα συναντηθεί με την τρόικα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Μια συνάντηση που θεωρείται η κρισιμότερη από όσες προηγήθηκαν, αφού θα καταδείξει το εάν οι τροικανοί έχουν αντιληφθεί την πραγματικότητα στη χώρα μας, ή ακόμη επιμένουν την περίεργη γραφειοκρατική τυπολατρία τους….

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν χίλια δίκια στην κριτική τους. Πολλά από αυτά που δεσμεύθηκαν να πραγματοποιήσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, είναι ακόμη στα χαρτιά. Πράγματι. Αλλά την ίδια ώρα, τιμωρούν τους έλληνες, επιμένοντας σε πρακτικές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια.

Το ζήτημα της εξυπηρέτησης των δανειοληπτών που τα δάνειά τους βρίσκονται στο «κόκκινο» δεν είναι απλά ένα ζήτημα μαθηματικών. Η τρόικα θέλει να διασφαλίσει το μέλλον των τραπεζών, αλλά κόντρα στους πολίτες. Τεχνοκρατική αντίληψη, πασπαλισμένη με επιχειρήματα που φαινομενικά πείθουν όποιον πιστεύει ότι μαζί με τους αριθμούς μπορεί να ευημερούν και οι άνθρωποι.

Η πολιτική αντίληψη όμως, που θα πρέπει να βλέπει ανθρωποκεντρικά κάθε σημαντική επιλογή, οφείλει σήμερα να σταθεί απέναντι στους τεχνοκράτες και να τους καταδείξει με επιχειρήματα, ότι η επιμονή τους οδηγεί στο γκρεμό χιλιάδες οικογενειάρχες, και παραδίδει δεκάδες χιλιάδων κατοικιών, στα νύχια αυτών που θα «αγοράσουν» τα δάνεια.

Στα funds εκείνα που ετοιμάζονται να πέσουν σαν κοράκια επάνω στις σάρκες των οικογενειαρχών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των δανείων τους σήμερα.

Σε όσους δεν διδάσκονται από την πρόσφατη ιστορία να θυμίσουμε ότι η κρίση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, από την αγορά ακινήτων, όταν οι δανειολήπτες έχασαν πια την δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, σε μια αγορά «φούσκα»…

Εδώ, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, και οι πολίτες δουν τα σπίτια τους «λάφυρο» κάποιων γιάπηδων, δεν θα μιλάμε για κρίση, αλλά για κάτι πολύ χειρότερο. Μπροστά στο οποίο, τα όσα συνέβησαν το Δεκέμβριο του 2008 θα μοιάζουν με σχολική εκδρομή.

Και αυτό μπορεί οι εκπρόσωποι της τρόικας να μην θέλουν να το αντιληφθούν για δικούς τους λόγους, και σκοπιμότητες. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να το απαιτήσει και να το κερδίσει. Δεν θα έχει και πολλές επιλογές άλλωστε… 

ΒραδυνήΑναγνώστες