Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τη νέα Κεντρική Επιτροπή στο ΠΑΣΟΚ

Ομαλά κινήθηκε η διαδικασία της εκλογής μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή στο Στάδιο Ειρήνης και φιλίας. Τα μέλη της Επιτροπής θα είναι 180, οι 50 από αυτούς θα συμμετέχουν στο συγκεκριμένο κομματικό Όργανο, αριστίνδην. 

Στην διαδικασία της ψηφοφορίας συμμετείχαν ...περίπου 3000 σύνεδροι, ενώ όσοι έθεσαν υποψηφιότητα ήταν 287. Κατά τη διάρκεια της ημέρας έντονες ήταν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των τάσεων που επικρατούν μέσα στο κόμμα και αγωνιούν να καταγραφούν στην Κεντρική Επιτροπή. 

Μάλιστα σχετικά εξέφρασε δημόσια το θυμό του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος στους διαδρόμους του συνεδρίου ακούστηκε να εγκαλεί τον κ. Πάρι Κουκουλόπουλο και προσπαθούν «να δώσουν γραμμές για τα ψηφοδέλτια». «Αυτά δεν πρέπει να τα κάνουν οι νέοι, θα τα βρείτε μπροστά σας», ακούστηκε να λέει ο κ. Κακλαμάνης. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένονται αργά το βράδυ της Κυριακής. 

«Το Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, απεδείχθη ότι ήταν πράγματι ένα εθνικό πολιτικό γεγονός», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στη δήλωσή του, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για την ανάδειξη μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. 

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη χαρά του διότι «τα μηνύματα που στέλνουμε από το Συνέδριο είναι πάρα πολύ καθαρά». 
Τα μηνύματα αυτά είχαν σχέση «με την διακυβέρνηση του τόπου, το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, την πρόταση για τη συγκρότηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς, το μέτωπο των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου κατά του ναζισμού». 

«Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι είναι δύναμη σταθερότητας και προοπτικής. Απέδειξε ότι έχει την ικανότητα να επανέρχεται ολικά, να αφυπνίζεται, να δραστηριοποιείται, να είναι πάντα ενωμένο και να ανανεώνεται», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι «τα οργανωτικά στοιχήματα που έπονται των πολιτικών θέλουν πάντα προσοχή, κόπο, επιμονή». Ο κ. Βενιζέλος, επιπλέον, ζήτησε «θα δείξουμε ότι το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, είναι πράγματι ικανό να χαράξει την αφετηρία για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για τον δικό του νέο και ανανεωμένο ρόλο». 

Εν τω μεταξύ, την ικανοποίηση του εξέφρασε εχθές το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς τους στενούς του συνεργάτες για την εξέλιξη και τις ομόφωνες πολιτικές αποφάσεις του συνεδρίου.
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε, τόσο στην αρχική του τοποθέτηση, όσο και στην δευτερολογία του, πως υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι δεν αντέχει η χώρα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και υπενθύμισε ότι υπάρχουν προτάσεις νόμων του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική συνοχή.

Πρωτίστως όμως τόνισε ότι το ισχυρό ΠΑΣΟΚ είναι προϋπόθεση για την επάνοδο της χώραςκαι περιέγραψε το νέο προφίλ του κόμματος ως εξής: είναι πάντα σοσιαλιστικό κίνημα, είναι πάντα δημοκρατικό και πολιτικά φιλελεύθερο, πιστεύει στην ανοιχτή πλουραλιστική κοινωνία, είναι ριζοσπαστικό, ευρωπαϊκό χωρίς ψευδαισθήσεις, αλλά με άποψη, είναι εθνικά υπεύθυνο, έμπρακτα πατριωτικό, είναι λαϊκό, αλλά και αντιλαικιστικό και πρέπει να ξεπεράσει οργανωτικά τον εαυτό του.

Αναφερόμενοςστην πρόταση για κοινή κάθοδο με δυνάμεις της Κεντροαριστεράςπου έκανε εχθές, είπε ότι ηπρόταση αυτή αφορά και τηνκυβέρνηση, που πρέπει να αποκτήσει δύο πόλους, έναν προοδευτικό και έναν συντηρητικό.

«Το κρίσιμοζήτημα είναι η κυβερνητική σταθερότητακαι η έξοδος από την κρίση», σημείωσε για μια ακόμη φορά, αφού όπως πρόσθεσε η χώρα δεν αντέχειφαινόμενα πολιτικής αστάθειας.

Τέλος, απαντώντας στις αιτιάσεις για την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚστην κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος αντέκρουσε το επιχείρημα της αποχώρησης λέγοντας ότι με αντίθετη στρατηγική θα καθιστούσε το ΠΑΣΟΚ ουρά του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση με τις ενστάσεις για τις οργανωτικές δυσκολίες στο θέμα των ψηφοφοριών ο κ. Βενιζέλος τα θεωρεί δευτερευούσης σημασίας που δείχνουν ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ένας ζωντανός οργανισμός».

Στο μεταξύ την τακτική της αποφυγής της ρήξης με το παρελθόν επέλεξε τελικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τις εργασίες του συνεδρίου. Ο κ. Βενιζέλος τις τελευταίες εβδομάδες δεχόταν εισηγήσεις να προχωρήσει σε ευθεία σύγκρουση με την εσωκομματική αντιπολίτευση και όλους εκείνους που αμφισβητούντις βασικές του επιλογές. Ωστόσο τελικά ο κ. Βενιζέλος περιορίστηκε σε μια χαλαρή, αλλά σαφή κριτική απέναντι σε πρόσωπα που ανήκαν στον πυρήνα της ηγετικής ομάδας του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, χωρίς να προκληθεί. Ιδιαίτερο παράδειγμα ήταν η ομιλία του κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος αναμενόταν να ασκήσει σκληρή κριτική από το βήμα του συνεδρίου προς τον κ. Βενιζέλο, όπως είχε πράξει τις προηγούμενες ημέρες. Πιο επικριτικός ήταν ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος ο οποίος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε: «Δεν μίλησες στους Έλληνες, αναφέρθηκες στους Έλληνες, αλλά δεν τους μίλησες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ιπποκράτους οι εκλεγμένοι σύνεδροι του συνεδρίου ήταν 3132, επί συνόλου ψηφισάντων για την ανάδειξή τους 116315.Οι αριστίνδην που συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν 1069.Πηγή: protothema.gr

Αναγνώστες