Με 136 χρόνια φυλάκισης κινδυνεύει ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ

Στην τελική φάση της μπήκε η δικαστική διαδικασία για τον στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων στην αμερικανική ιστορία.

Ο νεαρός στρατιώτης..., ο οποίος αθωώθηκε για τη σοβαρότερη από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε – αυτήν της συνεργασίας με τον εχθρό- αντιμετωπίζει πλέον το ενδεχόμενο να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 136 ετών για κατασκοπεία, απάτη μέσω διαδικτύου, κλοπή πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης και απείθεια.

Στο στρατοδικείο του Φορτ Μιντ, κοντά στην Ουάσινγκτον, ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία επιμέτρησης και επιβολής της ποινής του. Η διαδικασία, στην οποία θα κληθούν να καταθέσουν πολλοί μάρτυρες, ενδέχεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Υπεράσπιση και πολιτική αγωγή έχουν καλέσει από 20 μάρτυρες η καθεμία.

«Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι η δίκη δεν έχει τελειώσει ακόμη», είπε ο Νέιθαν Φάλερ, ο εκπρόσωπος του Δικτύου Υποστήριξης στον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, εκφράζοντας τη λύπη του για την «ελλιπή κάλυψη» της διαδικασίας από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Φάλερ εξήγησε ότι σήμερα στο δικαστήριο βρίσκονταν μόνο 20 δημοσιογράφοι ενώ την Τρίτη, οπότε η στρατοδίκης εξέδωσε την απόφασή της για την ενοχή του, ξεπερνούσαν τους 90.

Ο συνήγορος του Μάνινγκ, Ντέιβιντ Κουμπς, έχει καταθέσει αίτημα συγχώνευσης ορισμένων κατηγοριών, που σημαίνει ότι αν αυτό γίνει δεκτό ο στρατιώτης θα μπορεί να εκτίσει ταυτόχρονα τις ποινές που θα του επιβληθούν. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί κατά πολλά χρόνια η παραμονή του στη φυλακή.

«Η ποινή δεν έχει αποφασισθεί ακόμη. Οι κατηγορίες της κατασκοπείας είναι δυνατόν να αμφισβητηθούν, οι συνήγοροι μπορούν να παρουσιάσουν νέα επιχειρήματα και στοιχεία που αποδεικνύουν τα ευγενή κίνητρα του Μάνινγκ», κατέληξε ο Φάλερ.

Αναγνώστες