Οταν πηγαίναμε μαζί στο σχολείο της πολιτικής

Παρότι φλερτάρει με την πρωθυπουργία και ηγείται ήδη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ενός μεγάλου κόμματος, ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι από τις περιπτώσεις για τις οποίες ισχύει η ρήση ότι «παραμένει πάντα παιδί» – ίσως λίγο περισσότερο απ’ όσο ισχύει για όλους τους άνδρες.

Λόγω ηλικίας και ιδιοσυγκρασίας...., δε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα νεανίζον στυλ – και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι έχει baby face αλλά και ροπή προς το χιούμορ και την αντικομφορμιστική συμπεριφορά. Οσοι τον γνωρίζουν από χρόνια λένε ότι «ο Κνίτης μέσα του δεν πέθανε ποτέ!» και ότι συχνά πυκνά δείχνει να βρίσκεται σε μια διαρκή εφηβεία. Για όλα αυτά και ίσως επειδή είχε ανάγκη να ξεφύγει λίγο από το σφιχτό πρόγραμμα της Αθήνας και την αποπνικτική ατμόσφαιρα της Κουμουνδούρου -Αύγουστος μήνας γαρ- αποδέχθηκε την πρόσκληση των νεολαίων του κόμματός του να επισκεφθεί το κάμπινγκ που έστησαν σε μια γραφική παραλία της Θεσπρωτίας.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν πρόλαβε τη γενιά της ΚΝΕ που έστελνε τα μέλη της σε μπριγάδες στην Κούβα και τη Νικαράγουα για να μαζεύουν καφέ και ζάχαρη, οπότε τώρα δεν χάνει ευκαιρία να παραβρεθεί σε εναλλακτικές δραστηριότητες όπου η πολιτική αναζήτηση ερωτοτροπεί με τις διακοπές και τη φυσιολατρία.

Στην Ηγουμενίτσα έφτασε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, με τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να του ετοιμάζει θερμή υποδοχή στο κέντρο της πόλης, καθώς η Κουμουνδούρου βρήκε την ευκαιρία να διοργανώσει και μια ανοιχτή συγκέντρωση με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο ώστε να μην πάει χαμένη η επίσκεψη. Ειδικά στην επαρχία ο κ. Τσίπρας γίνεται πολλές φορές δεκτός σαν σταρ, οπότε για τους επιτελείς του η ιστορία ήταν μία ευκαιρία ώστε με έναν σπάρο να πετύχουν δυο τρυγόνια.

Μετά την ομιλία, που είχε όλα τα συνήθη σε τέτοιες περιπτώσεις -ηχηρά συνθήματα, ζητωκραυγές, σημαίες και εξαγγελίες προεκλογικού τύπου-, ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στην παραλία Δρέπανο όπου έχει στηθεί το πρωτοποριακό κάμπινγκ.

Περισσότεροι από 1.000 οργανωμένοι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ και φίλοι του κόμματος τον υποδέχθηκαν με θέρμη, καθώς ήταν η πρώτη τους συνάντηση μετά το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος και την πανηγυρική εκλογή του κ. Τσίπρα στην ηγεσία. Εκείνος, με χαλαρή διάθεση και ένα ελαφρύ κοκτέιλ στο χέρι -από εκείνα που περισσότερο θυμίζουν παρά έχουν μέσα τους αλκοόλ-, τους άκουγε για ένα ολόκληρο δίωρο αναπολώντας τις ατέλειωτες συζητήσεις στις μαθητικές συνελεύσεις της δεκαετίας του ’90, που τον ανέδειξαν στα υψηλά αξιώματα του κοινωνικού κινήματος και της Αριστεράς.

Προς απογοήτευση των διοργανωτών, όμως, ο πρόεδρος δεν διανυκτέρευσε στο κάμπινγκ, ούτε είχε χρόνο να παραμείνει και την επόμενη μέρα εκεί. Τα πάντα ήταν έτοιμα για να φιλοξενηθεί στην αυτοσχέδια εγκατάσταση, όμως εκείνος προτίμησε να κοιμηθεί στο ξενοδοχείο του. Ισως επειδή έτσι θα είχε την ευκαιρία να μιλήσει ήρεμα με τη σύζυγό του Περιστέρα και να μάθει πώς πέρασε την ημέρα της με τα δύο παιδιά τους. Ωστόσο, η απουσία της συντρόφου του Αλέξη από το κάμπινγκ ήταν μια απογοήτευση για τους νεολαίους, που θα ήθελαν να ζήσουν τον πρόεδρο σε πιο προσωπικές και οικογενειακές στιγμές. Είναι όμως προφανές ότι ειδικά για μια μητέρα δύο νηπίων οι στιγμές της χαλάρωσης είναι μετρημένες και πάντως οι επισκέψεις σε μακρινές περιοχές της περιφέρειας δεν μπορούν να περιλαμβάνονται σε αυτές. 
Στο ξενοδοχείο «Angelika Pallas» τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκε με πολύ φιλόξενη διάθεση ο ιδιοκτήτης, που του παραχώρησε τελικά τη σουίτα παρότι ο ίδιος είχε κλείσει ένα απλό δωμάτιο. Ωστόσο εκεί βρισκόταν και μια μεγάλη δύναμη της ΕΚΑΜ, οι άνδρες της οποίας διανυκτέρευαν εκεί καθώς βρέθηκαν στη περιοχή κυνηγώντας τον Αλβανό κακοποιό Ιλίρ Κούπα.Το κάμπινγκ Οπως πολλά αυτό τον καιρό στον νέο και ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και το κάμπινγκ ήταν το πρώτο που διοργανώθηκε, σε μια προσπάθεια να γνωριστούν τα μέλη της Νεολαίας και να δοθεί ένα μήνυμα συλλογικότητας και κοινών δράσεων σε μια εποχή ατομικότητας και μεγάλων προβλημάτων για τη νέα γενιά.
Στο γραφικό Δρέπανο έφτασαν νεολαίοι και φίλοι του κόμματος απ’ όλη την Ελλάδα. Κάποιοι από αυτούς χρειάστηκε να διανύσουν πάνω από 600 χιλιόμετρα για να φτάσουν στον προορισμό τους συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Για δέκα ημέρες -από τις 25 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου- η περιοχή πλημμύρισε από νεανικές φιγούρες, πολύχρωμα μαγιό, πετσέτες θαλάσσης, μπάλες και ρακέτες, αλλά και πανό, σημαίες, πρόχειρες οθόνες για σινεμά, μικροφωνικές εγκαταστάσεις και εξέδρες για μουσική και εκδηλώσεις, αφίσες και φυλλάδια.

Η ατζέντα δεν περιελάμβανε μόνο τα κλασικά μακροβούτια και τα παιχνίδια σε νερό και αμμουδιά, αλλά και πολιτικές εκδηλώσεις, πολιτιστικά δρώμενα και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα του κάμπινγκ τα είχε όλα: πλούσιες πολιτικές συζητήσεις, θεματικά workshop, συναυλίες και λαϊκά γλέντια, προβολές ταινιών και beach parties, εκδρομές και αθλητικές δραστηριότητες.

Η όλη κατάσταση με το κάμπινγκ ήταν καλά οργανωμένη, καίτοι επρόκειτο για την πρώτη του είδους στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πρώτα πούλμαν που μετέφεραν τα νεαρά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κατέφτασαν λίγο μετά τις 4.00 το μεσημέρι της 24ης Ιουλίου στη φημισμένη θεσπρωτική παραλία. Η εκπτωτική κάρτα συμμετοχής στο κάμπινγκ ήταν το δέλεαρ για τους περισσότερους αφού η διαμονή στοίχισε 4 ευρώ ημερησίως ανά άτομο. Οι σκηνές στήθηκαν με γρήγορους ρυθμούς. Για τους περισσότερους οι δύο πρώτες ήταν ημέρες ξεκούρασης και γνωριμίας. Κάποιοι άλλοι δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στα night clubs της περιοχής που βρίσκονται μόλις μια ανάσα από το κάμπινγκ δίπλα στη θάλασσα.

Το πρόγραμμα της νεολαίων ήταν περίπου ίδιο για όλους. Κάποιοι όμως ξυπνούσαν από νωρίς το πρωί για να απολαύσουν το πρωινό τους στη φιλήσυχη ταβέρνα του κάμπινγκ που απλώνεται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Οι επόμενες ώρες ήταν αφιερωμένες στην παραλία για μπάνια, beach volley και ρακέτες. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν το self service στο φαγητό για να έχουν πιο χαμηλές τιμές, ενώ κάποιοι λάτρεις της μαγειρικής δημιουργούσαν κάθε μέρα από ένα λαχταριστό φαγητό επιδεικνύοντας τις ικανότητές τους και στην κουζίνα. Αγόραζαν από κοινού τα απαραίτητα υλικά και κοστολογούσαν το φαγητό ημέρας με μόλις ένα ευρώ. Η δυνατή ξένη μουσική που ακουγόταν ολημερίς από τα μικρόφωνα του κάμπινγκ κρατούσε ευδιάθετους τους νέους μέσα σε ένα άκρως ατμοσφαιρικά καλοκαιρινό περιβάλλον. Το θερινό σινεμά που στήθηκε στις 9 το βράδυ ήταν αφιερωμένο στους λάτρεις της ελληνικής ταινίας, καθώς απόλαυσαν τον «Δράκο» του Νίκου Κούνδουρου. Κάποιοι άλλοι, που είναι φαν του ξένου κινηματογράφου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία «Jackie Brown» του Κουέντιν Ταραντίνο, όπως και τις ταινίες «The Great Gatsby» του Μπαζ Λούρμαν και «A night at the opera» του Σαμ Γουντ. 
Καλλίγραμμα νεαρά κορίτσια δεν δίστασαν να παρακο -λουθήσουν και να πρωτα- γωνιστήσουν στα δωρεάν μαθήματα τανγκό και στον σύγχρονο χορό που προσέφερε η οργανωτική επιτροπή της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το λίκνισμα των γυναικείων κορμιών στους ρυθμούς της μουσικής, σειρά είχε το ξεφάντωμα των νεαρών στα μπαράκια της περιοχής, όπου διασκέδαζαν μέχρι πρωίας.

Αντι-ρέιπ, και σεμινάρια φωτογραφίας Το πιο ευφάνταστο σεμινάριο, όμως, ήταν τα μαθήματα αντι-ρέιπ που πραγματοποιήθηκαν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του κάμπινγκ. Πρόκειται για μαθήματα αυτοάμυνας που παρακολούθησαν οι περισσότεροι νέοι, ενώ έκδηλο ήταν και το ενδιαφέρον του γυναικείου πληθυσμού. Τα μαθήματα αντι-ρέιπ που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Ιουλίου στόχευαν στην εκμάθηση μιας συγκεκριμένης τεχνικής αυτοάμυνας, απαραίτητα για τους αδαείς πολεμικών τεχνών. Είναι η ιδανική άμυνα για να αποφεύγει κάποιος χτυπήματα στο πρόσωπο και στο σώμα. Μετά τους εξοντωτικούς ρυθμούς του αντι-ρέιπ, σύσσωμη η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στη συζήτηση «Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το ιδρυτικό συνέδριο. Με ποιο κόμμα, για ποια κυβέρνηση, για ποιο στρατηγικό στόχο», θέτοντας ερωτήματα στους κεντρικούς ομιλητές κυρίους Α. Βασιλόπουλο, Π. Λάμπρου, Χρ. Λάσκο, Σ. Παπαδόγιαννη και Β. Χατζηλάμπρου. Αλλη μία από τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες της Νεολαίας ήταν το σεμινάριο φωτογραφίας. Ο φωτογράφος Βασίλης Μπεκροδημήτρης αποδείχτηκε αυστηρός δάσκαλος, αφού προχώρησε σε διαγωνισμό καλύτερης φωτογραφίας ζητώντας από τους συμμετέχοντες να απαθανατίσουν τις αγαπημένες τους στιγμές.

Αναγνώστες