Ψηφιακή χαρτογράφηση των πύρινων μετώπων σε πραγματικό χρόνο

Να αξιοποιήσουν τα πλέον προηγμένα μέσα της τεχνολογίας έτσι ώστε να δημιουργήσουν ψηφιακά και ηλεκτρονικά εργαλεία έγκαιρου εντοπισμού εστιών πυρκαγιών, δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στις δυνάμεις πυρόσβεσης να κινητοποιηθούν άμεσα, επιχειρούν Έλληνες ερευνητές.

Ήδη, ερευνητές του ...Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχουν δημιουργήσει μια πρώτη ψηφιακή εφαρμογή σε μια ιστοσελίδα, όπου με πληροφορίες που λαμβάνονται από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο SEVIRI καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει στην ελληνική επικράτεια.

«Είναι η δεύτερη χρονιά που λειτουργεί η υπηρεσία μας, με βασικούς αποδέκτες φορείς που εμπλέκονται θεσμικά στη διαχείριση των πυρκαγιών. Φέτος, μάλιστα, εντάχθηκαν πιλοτικά οι διαδικτυακές υπηρεσίες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο 199 Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με σκοπό να βοηθηθεί το έργο του προσωπικού του», σημειώνει στην Καθημερινή ο δρ Χάρης Κοντοές, από το Ινστιτούτο Αστρονομίας του Αστεροσκοπείου.

Σήμερα παρέχονται δύο ειδών διαδικτυακές πιλοτικές υπηρεσίες από το Αστεροσκοπείο. Η πρώτη αφορά τη συστηματική παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των ενεργών μετώπων πυρκαγιάς στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας (http://ocean.space.noa. gr/seviri/fend_new/index.php).

Η εικόνα ανανεώνεται ανά πέντε λεπτά της ώρας. Πέρα από την ψηφιακή απεικόνιση του χάρτη της χώρας, όπου επάνω εμφανίζονται με κόκκινο (και άλλα χρώματα ανάλογα με την ένταση) οι εστίες φωτιάς ή τα πύρινα μέτωπα, καταγράφεται σε ειδικό πίνακα ο δήμος που αντιμετωπίζει πύρινη απειλή.

Με ένα «κλικ» στο όνομά του, η ιστοσελίδα επικεντρώνεται στην περιοχή που καίγεται. Το σύστημα έχει μεγάλη ευαισθησία, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας σε μια πεδινή περιοχή ή σε ένα λατομείο μπορεί να χτυπήσει κόκκινο στην ιστοσελίδα. Παρόμοιες λάθος προειδοποιήσεις μπορούν εύκολα να διασταυρωθούν (και να αναιρεθούν) ή απλά δεν επαναλαμβάνονται από τις επόμενες αποτυπώσεις του συστήματος.

Η δεύτερη υπηρεσία αφορά τη διαχρονική χαρτογράφηση, σε υψηλή και πολύ υψηλή ανάλυση, των καμένων δασικών εκτάσεων στην ελληνική επικράτεια, από το έτος 1984 έως και την περυσινή περίοδο πυρκαγιών 2012. Η χαρτογραφική βάση των καμένων εκτάσεων ενημερώνεται κάθε έτος στο τέλος της περιόδου των πυρκαγιών (http://ocean.space. noa.gr/diachronic_bsm).

«Πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή, την οποία παρακολουθούμε όλη την ημέρα, ειδικά αυτή την περίοδο των πυρκαγιών. Δίνει έγκαιρα μια πρώτη εικόνα της πυρκαγιάς, πού βρίσκεται, καθώς και το τι υπάρχει τριγύρω, έτσι ώστε να γνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους», λέει ο κ. Τρύφωνας Δασκαλάκης, διευθυντής Υποδιεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος. Η συμβολή της εφαρμογής είναι επίσης σημαντική σε περιπτώσεις όπου οι φωτιές ξεσπούν σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές.

Το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο επιβραβεύτηκε, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου BEYOND, συνολικού προϋπολογισμού 2.305.000 ευρώ. Πρόκειται για τριετές πρόγραμμα με σκοπό να βελτιωθούν οι υφιστάμενες υπηρεσίες, να αναπτυχθούν νέες υποδομές και νέες υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων φαινομένων όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, ηφαίστεια, ατμοσφαιρικοί ρύποι, μεταφορά σκόνης, μεταφορά καπνού, αστική θερμική νησίδα κ.ά. στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Αναγνώστες