Μπικίνι ή «μπουρκίνι»;

"Μπουρκίνι" αποφάνθηκε το δικαστήριο για μουσουλμάνα μαθήτρια που ζήτησε να απαλλαγεί από το μάθημα κολύμβησης με αγόρια. 

Στο εξής θα φοράει μαγιό που ...καλύπτει όλο της το σώμα. Προστατεύεται η ελευθερία της πίστης;

«Μου αρέσει το κολύμπι, αλλά μόνο με κοπέλες» υποστήριξε μουσουλμάνα μαθήτρια γυμνασίου της Φραγκφούρτης πριν από δύο χρόνια και επικαλέστηκε το Κοράνι που απαγορεύει την επίδειξη γυμνού γυναικείου σώματος στους άνδρες για να αποφύγει το μάθημα. Οι γονείς της έκαναν αίτηση στη διεύθυνση του σχολείου να την απαλλάξει από την κολύμβηση, αλλά το σχολείο αρνήθηκε. Στη συνέχεια προσέφυγαν στο διοικητικό δικαστήριο της Φραγκφούρτης χωρίς αποτέλεσμα. Οι δικαστές δικαίωσαν το σχολείο και απέρριψαν την προσφυγή. Η δικαιολογητική βάση της απόφασης ήταν ότι δεν είναι παράλογο να ζητήσει κανείς από μια μαθήτρια μουσουλμανικής πίστης να συμμετάσχει στο μάθημα κολύμβησης με «μπουρκίνι». Το ομοσπονδιακό διοικητικό δικαστήριο έχει τώρα την τελευταία λέξη. Το ερώτημα είναι, αν το βασικό δικαίωμα ελευθερίας της πίστης επιτρέπει την απαλλαγή από σχολικό μάθημα.

Προσωπική υπόθεση η πίστη;


"Ενσωμάτωση με το ζόρι δεν γίνεται"

Από ισλαμικής άποψης η χρήση «μπουρκίνι», δηλαδή μαγιό που καλύπτει όλο το σώμα, είναι κάτι το λογικό γενικά. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως θα πρέπει να σεβαστεί κανείς μια Μουσουλμάνα που εξ αιτίας θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν θέλει να κολυμπήσει με τους συμμαθητές», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων στη Γερμανία Αιμάν Μαζιέκ. «Εδώ δεν κρίνεται τόσο ο βαθμός ενσωμάτωσης της συγκεκριμένης κοπέλας ή των θρησκευτικών κοινοτήτων, όσο η ανεκτικότητα των κοινωνιών μας και η ετοιμότητα να εφαρμόσουν αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα, δηλαδή την ελευθερία πίστης και συνείδησης». Η Γιασμίν Καρακάσογλου, επιστήμων σε θέματα μόρφωση και συμπρύτανης του Πανεπιστήμιου της Βρέμης στην έδρα Διαπολιτισμού και Διεθνούς Περιβάλλοντος θεωρεί ότι η πίστη είναι προσωπική υπόθεση. Ωστόσο, θέτει την αίρεση, ότι θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα θρησκευτικά συναισθήματα και στην παιδαγωγική αποστολή του κράτους. «Δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε ότι η διαχείριση του σώματος και η επαφή με το άλλο φύλο θα γίνεται σε όλους με τον ίδιο τρόπο και με τους ίδιους κανόνες, η θρησκεία ερμηνεύεται από ανθρώπους, όσο πιο πολυσχιδής είναι η ανθρώπινη ζωή, τόσο και πιο διαφοροποιημένα βιώνεται η θρησκεία», λέει.


"Η πίστη βιώνεται διαφορετικά"

Ελευθερία της θρησκείας εναντίον της υποχρεωτικής σχολικής εκπαίδευσης; Μεσαίος δρόμος από αυτό το δίλημμα δεν φαίνεται να υπάρχει, λέει η Καρακάσογλου, η οποία είναι το "πολυπολιτισμικό πρόσωπο" της σκιώδους κυβέρνησης του υποψηφίου καγκελάριου των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ. Και υποστηρίζει μια πρακτική, καθημερινή λύση, όπως μαθήματα κολύμβησης μόνο για θεοσεβούμενα κορίτσια. Ο συνήγορος της οικογένειας, Κλάους Μάισνερ επικαλείται, μεταξύ άλλων, παλαιότερη απόφαση του ομοσπονδιακού διοικητικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή απαλλαγή από τη κολύμβηση, όταν το σχολείο δεν προβλέπει μάθημα ξεχωριστό για τα δύο φύλα. Νεώτερη όμως απόφαση δικαστηρίου επισημαίνει την αποστολή του σχολείου στην κοινωνική ενσωμάτωση. Οι δικαστές αποφαίνονται ότι οι μαθητές οφείλουν να προετοιμάζονται για την πλουραλιστική και κοσμική γερμανική κοινωνία. Ο δικηγόρος Μάισνερ αντιτείνει ότι το μάθημα σε μεικτά σχολεία δεν είναι ουσιώδες στοιχείο για το σεβασμό στην συναναστροφή με το άλλο φύλο και η επιστήμων Γιασμίν Καρακάσογλου υποστηρίζει ότι ενσωμάτωση με το ζόρι δεν γίνεται. Γι αυτό και η ενδιάμεση λύση με το «μπουρκίνι» για τις κοπέλες μουσουλμάνες. Για να προστατεύσουν το θρησκευτικό τους συναίσθημα μπορούν να καλύπτουν ολόκληρο το σώμα τους στο μάθημα κολύμβησης, αποφάνθηκαν οι δικαστές. Μια πρακτική λύση που επιτρέπει από την άλλη πλευρά στο σχολείο να εκπληρώνει την εκπαιδευτική του αποστολή.

Stefan Dege/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Στ. Ασημένιος

Αναγνώστες