Σε τζαμί μετατρέπεται η Μονή Στουδίου στην Κωνσταντινούπολη

Η Μονή Στουδίου, που οικοδομήθηκε τον 5ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, θα ανακαινισθεί για να γίνει τζαμί, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου, την ώρα που έχουν προκληθεί πολλές αντιδράσεις από ...ένα σχέδιο για τη μετατροπή της περίφημης βασιλικής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό χώρο λατρείας.

Η Μονή Στουδίου, η οποία ιδρύθηκε το 462 και θεωρείται από τους ιστορικούς η σημαντικότερη της Κωνσταντινούπολης, ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Η μονή Στουδίου είχε μετατραπεί σε τζαμί μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1453, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, κυρίως έπειτα από σεισμούς. Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα «Χουριέτ Ντέιλι Νιουζ», οι εργασίες για την ανακαίνιση του παλιού βυζαντινού κτίσματος πρόκειται να αρχίσουν τον ερχόμενο χρόνο.

Πριν από δέκα ημέρες, ο αντιπρόεδρος της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εκφράζοντας την ελπίδα ότι η βασιλική της Αγίας Σοφίας θα ξαναγίνει μια μέρα τζαμί. Η Αγία Σοφία, η οποία οικοδομήθηκε τον 6ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, υπήρξε η έδρα του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Μετατράπηκε σε τζαμί μετά την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1453 και το 1934 έγινε μουσείο.

Η δήλωση αυτή του Αρίντς έγινε μέσα σ” ένα πλαίσιο έντασης, καθώς το AKP κατηγορείται ότι θέλει να εξισλαμίσει τη χώρα.

Αναγνώστες