Λιμενικοί δικάστηκαν για βασανιστήρια σε μετανάστες

Ενόχους έκρινε το Πενταμελές Ναυτοδικείο Πειραιά τους δύο από τους τρεις λιμενικούς, που το 2007 στη Χίο, κακοποίησαν δύο μετανάστες από το Μαρόκο.

Ο ένας εκ των λιμενικών ...αθωώθηκε με πλήρη ομόφωνη απόφαση των δικαστών.

Στους υπόλοιπους δύο, η τύχη των οποίων θα κριθεί στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο επιβλήθηκαν ποινές 3 και 6 ετών αντίστοιχα, με ανασταλτικό χαρακτήρα, με ψήφους 3 υπέρ και 2 κατά.

Στους δύο κατηγορούμενους επιβλήθηκαν επίσης ποινές αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Οι λιμενικοί αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, ενώ ο ένας από τους δύο Μαροκινούς, που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο -καθώς ο άλλος βρίσκεται στη Νορβηγία- στην κατάθεσή του, επανέλαβε ότι οι λιμενικοί του βύθιζαν το κεφάλι μέσα σε κουβά μέχρι πνιγμού καθώς και ότι τον υπέβαλαν και στο βασανιστήριο της «εικονικής εκτέλεσης».

Ανώτερα στελέχη από το Λιμενικό Σώμα, σχολιάζοντας καταγγελίες μεταναστών για παραβατική συμπεριφορά λιμενικών, τόνισαν, ότι ανεξάρτητα από την απόφαση του κάθε δικαστηρίου, όλες οι περιπτώσεις, ελέγχονται πειθαρχικά από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Προσέθεσαν επίσης, ότι στην περίπτωση που τα στοιχεία είναι ατράνταχτα, υπάρχει μηδενική ανοχή από το Σώμα.

Ωστόσο δεν απέκλεισαν και το ενδεχόμενο ορισμένοι από τους μετανάστες, καθοδηγούμενοι από τους δουλέμπορους, να προχωρούν σε ψευδείς καταγγελίες εναντίον των λιμενικών, προκειμένου να πετύχουν ευνοϊκή μεταχείριση από τη χώρα που επιθυμούν να εξασφαλίσουν πολιτικό άσυλο.

Αναγνώστες