Αρνήθηκαν τη μεταμόσχευση καρδιάς σε μωρό πέντε μηνών..

Ο Μάβερικ Χιγκς είναι μόλις πέντε μηνών και παλεύει να κρατηθεί στη ζωή. Πριν από λίγες ημέρες οι γιατροί δήλωσαν στους γονείς του ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να τον βοηθήσουν και οι μήνες ζωής που του απομένουν είναι μόλις έξι.

Ο Μάβερικ γεννήθηκε με... σοβαρής μορφής καρδιακή ανεπάρκεια και η κατάστασή του δεν έχει βελτιωθεί έπειτα από τις δύο χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε.

Η άρνηση των γιατρών στην προοπτική μεταμόσχευσης «δικαιολογήθηκε» από τον κίνδυνο επακόλουθων λοιμώξεων και ανάπτυξης καρκινικών όγκων. Η σπάνια γενετική νόσος του μικρού Μάβερικ δεν τον καθιστά λοιπόν «ιδανικό υποψήφιο» για μεταμόσχευση.

Η μητέρα του μωρού όμως δεν το έβαλε κάτω. Αναζήτησε μέσω του Διαδικτύου όλες τις αξιόπιστες πηγές που αφορούσαν στην ασθένεια του γιου της και δε βρήκε καμία επιστημονική μελέτη που να υποδεικνύει αυξημένο κίνδυνο για όγκους και λοιμώξεις. Επικοινώνησε μάλιστα με έναν από τους συντάκτες σχετικής μελέτης, ο οποίος και επιβεβαίωσε τα ευρήματά της.
Αυτό όμως δε σταμάτησε τους γιατρούς από το να αρνηθούν δεύτερη φορά.

Οι γονείς συνειδητοποίησαν ότι οι γιατροί είχαν χρησιμοποιήσει την πρόφαση του κινδύνου προκειμένου να αποκρύψουν την πραγματική αιτία της απόρριψης: Τα παιδιά με αυτή τη γενετική πάθηση εκδηλώνουν σοβαρές αναπηρίες στη μετέπειτα ζωή τους. Οι γιατροί δε θέλουν να κάνουν τη μεταμόσχευση επειδή μεγαλώνοντας ο Μάβερικ δε θα έχει μια «φυσιολογική ζωή».

Η σκληρή απόφαση των γιατρών βασίζεται στις σοβαρές ελλείψεις δωρητών. Ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Κοινότητας για τις Μεταμοσχεύσεις Καρδιάς και Πνευμόνων Δρ Ντέιβιντ Τέιλον δήλωσε στο CNN πως «οι γιατροί θέλουν η καρδιά να πηγαίνει σε άτομα που θα επωφεληθούν από αυτή», δηλαδή σε ασθενείς που πρόκειται να ζήσουν για πολλά χρόνια και να έχουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

Πηγή: onmed.grΑναγνώστες