Η Τιμοσένκο ζητεί την ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο ζήτησε σήμερα από τον λαό της χώρας της να κατέβει στους δρόμους για να ανατρέψει τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

"Απευθύνομαι σε όλους τους...
Ουκρανούς για να τους ζητήσω να ξεσηκωθούν κατά της δικτατορίας του καθεστώτος του Γιανουκόβιτς", γράφει η πρώην πρωθυπουργός και πολιτική αντίπαλος του νυν προέδρου σε επιστολή της, την οποία ανέγνωσε στους δημοσιογράφους η κόρη της Εβγκένια.
"Μην εγκαταλείψετε τους δρόμους έως ότου ανατραπεί το καθεστώς με ειρηνικά μέσα", προσθέτει στην επιστολή της η Τιμοσένκο, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης 7 ετών και η ΕΕ ζητεί από το Κίεβο την απελευθέρωσή της.

Στο ίδιο πνεύμα λίγο νωρίτερα σήμερα η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση της Ουκρανίας είχε αξιώσει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην χώρα και την αποχώρηση από την εξουσία του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Στο μεταξύ η προεδρία της ΕΕ, την οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο η Λιθουανία, καταδίκασε την βίαιη επέμβαση της αστυνομίας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για την διάλυση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που γινόταν στο Κίεβο με αίτημα την αποχώρηση του Γιανουκόβιτς από την εξουσία μετά την άρνησή του να υπογράψει χθες μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.
"Η χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών είναι καταδικαστέα", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκέβιτσιους.
"Ασκούμε πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές ενός κράτους δικαίου. Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία", σημειώνει ο ίδιος.
Οι ουκρανικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση των ταραχών απομάκρυναν σήμερα το πρωί με την βία διαδηλωτές της αντιπολίτευσης που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κίεβο, προκαλώντας τον τραυματισμό δεκάδων από αυτούς.

Αναγνώστες