Θέλω να χωρίσω αλλά μου είναι δύσκολο...

Θέλω να χωρίσω αλλά μου είναι δύσκολο... 

Ένας χωρισμός αποτελεί πάντα μία συναισθηματικά δύσκολη διαδικασία την οποία συνήθως βιώνει ένα άτομο αρκετές φορές στην πορεία της ζωής του. Πόσοι από εμάς δεν έχουν ...
δυσκολευτεί να δώσουν τέλος σε μια σχέση που μας πληγώνει; Σε μια σχέση που έχει κάνει τον κύκλο της ή που δεν μας ικανοποιεί πια, που δεν προσφέρει εξέλιξη, χαρά, πάθος. Πραγματικά για πολλούς ανθρώπους το να τολμήσουν να ζητήσουν το χωρισμό είναι μια απόφαση δύσκολη. Ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν τη διαδρομή προς το χωρισμό τόσο δύσβατη;

Γράφει η ψυχολόγος, Ξένια Ταραβίρα

Ένας χωρισμός μας καλεί να αποχωριστούμε όχι μόνο έναν άνθρωπο αλλά και τις προσωπικές μας προσδοκίες, τα συναισθήματα, τα όνειρα που είχαμε επενδύσει σε μια σχέση. Νιώθουμε πως έχουμε αποτύχει, πως κάναμε μια ακόμα λανθασμένη επιλογή, ματαιώνοντας ένα κομμάτι του εαυτού μας που είχε αγαπήσει και είχε πιστέψει σ’αυτή τη σχέση.

Συχνά, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγάλο άγχος για την αντίδραση του συντρόφου τους μπροστά στην απόφαση του χωρισμού. Ανησυχούν πως θα πληγώσουν το σύντροφο που δεν επέλεξε το χωρισμό ο οποίος θα δει τα συναισθήματά του να ακυρώνονται δημιουργώντας έτσι ενοχές που δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Το να μένει κάποιος σε μια σχέση χωρίς συναισθήματα ή ερωτική επιθυμία μόνο για να προστατεύσει συναισθηματικά το σύντροφό του, εγκλωβίζει το άτομο γεμίζοντάς το θυμό και απόγνωση για το αδιέξοδο το οποίο έχει επιβάλλει στον εαυτό του και μετατρέποντας έτσι τη σχέση σε ένα πεδίο εντάσεων αφού συνήθως το άτομο που επιθυμεί το χωρισμό απομακρύνεται σε όλα τα επίπεδα από το σύντροφό του.

Κάποιος που έχει ζήσει ξανά έναν χωρισμό γνωρίζει ότι αποτελεί μία δοκιμασία που φέρνει στην επιφάνεια επώδυνα συναισθήματα και γεννάει φόβους και ανασφάλεια. Τα άτομα που σκέφτονται το ενδεχόμενο του χωρισμού συχνά μπορεί να βιώνουν το φόβο της μοναξιάς. Ιδιαίτερα μετά από μια μακροχρόνια σχέση υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στο πώς και αν θα βρεθεί ο επόμενος σύντροφος, αν θα είναι ο κατάλληλος, πώς θα διαμορφωθεί η ζωή τους μετά το χωρισμό. Έτσι βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε μια σχέση που πρέπει να τελειώσει και το φόβο για τη ζωή χωρίς αυτήν.

Η απώλεια μιας σχέσης χρειάζεται χρόνο για να τη διαχειριστούμε και υπομονή να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα. Είναι πιθανό να ζήσουμε μια περίοδο μοναξιάς μετά το χωρισμό. Αναμφισβήτητα είναι μια διαδρομή επώδυνη. Μπορεί παράλληλα όμως να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία να ανασυγκροτηθούμε, να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να διεκδικήσουμε τις αληθινές μας επιθυμίες και ανάγκες.

Πηγή: boro.gr

Αναγνώστες