Δεν θέλει λύση στο Κυπριακό η Τουρκία

Την ώρα που η Κύπρος πραγματοποιεί αργά αλλά σταθερά βήματα προς απομάκρυνση από τον σφιχτό εναγκαλισμό του ΔΝΤ και της ΕΚΤ -με αισιόδοξες προοπτικές, σε αντίθεση με την μίζερη ελλαδική πολιτική ζωή-, η πιθανότητα επανένωσης του νησιού ολοένα και απομακρύνεται, πλην εάν αποφασισθεί να... καταστεί η Κύπρος σε δυο-τρεις δεκαετίες ισλαμικό κράτος.

Ο κ. Ερντογάν, δηλώνοντας πως δεν γνωρίζει κράτος με το όνομα Κυπριακή δημοκρατία, διατύπωσε απλώς την πάγια θέση της Τουρκίας. Δεν είπε κάτι καινούργιο. Το κακό είναι πως εμείς ευελπιστούμε πως θα έρθει κάποτε η στιγμή πως θα επιτευχθεί συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους -με την Άγκυρα δηλαδή- που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Και μ’ αυτήν την παράλογη αντίληψη συνεχίζουμε να συζητούμε, την ώρα που η Τουρκία έχει επιτύχει κάτι περισσότερο από τον διαμελισμό του κράτους.

Με τι μας απειλεί η Τουρκία; Με την δημιουργία δύο κρατών. Πότε αναλύσαμε στα σοβαρά, πρώτον αν αυτό είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και δεύτερον, αν αυτό μήπως τελικά είναι προς το συμφέρον το δικό μας, προς αποφυγή μεγαλύτερου κακού προς το οποίο οδηγούμαστε; Δεν βρίσκω λόγους που να υποστηρίζουν πως η Τουρκία θέλει πράγματι την δημιουργία δύο κρατών. Ο κ. Κάρολος Παπούλιας προχθές, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου κ. Γιαννάκη Ομήρου, χαρακτήρισε ως «παλιό παραμύθι» τις αιτιάσεις των Τουρκοκυπρίων περί δύο κρατών στην Κύπρο.

Πώς είναι σήμερα τα πράγματα; Ο κατεχόμενος τομέας έχει όλα τα στοιχεία ανεξαρτήτου κράτους, πλην της διεθνούς αναγνώρισης, αλλ’ αυτό ελάχιστη ζημία προξενεί, επειδή αφενός ανεπισήμως πλείστες όσες χώρες έχουν συναλλαγές μαζί του, ακόμη δε και η ίδια Ε.Ε. εκχωρεί ιδιαίτερο κονδύλι για τα Κατεχόμενα, αφετέρου ό,τι θέλει ο τουρκοκυπριακός τομέας διεθνώς, το επιτυγχάνει μέσω Τουρκίας.

Τώρα μάλιστα αναβαθμίστηκε η θέση του, αφού το ελληνικό ΥΠΕΞ δέχθηκε να συνομιλήσει με Τουρκοκύπριο εκπρόσωπο. Και μπορεί μεν ο κ. Βενιζέλος να επιχειρεί να υποβαθμίσει την ανεξήγητη αυτή ενέργεια, προβάλλοντας διάφορους λόγους, αν όμως ίσχυαν αυτά που υποστηρίζει ο κ. Βενιζέλος, δεν θα δήλωναν την ικανοποίησή τους οι Τούρκοι, ούτε θα έγραφε ο τουρκικός Τύπος πως «αναβαθμίστηκε η εικόνα της Βόρειας Κύπρου».

Έχοντας επομένως οι Τούρκοι ένα πλάσμα κράτους στην διάθεσή τους, έχουν ταυτόχρονα και πολλά εκ των όσων προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία. Κι αυτό είναι που με κάνει να αναρωτιέμαι αν είναι η ειλικρινής η απειλή των Τούρκων. Με την δημιουργία δύο κρατών, η Τουρκία χάνει κατ’ αρχήν τα ενεργειακά έσοδα, που μέρος των οποίων θα κατευθυνθούν στα Κατεχόμενα.

Θα χάσουν οι Τουρκοκύπριοι -κυρίως- την δυνατότητα να συντηρούνται από την ελεύθερη Κύπρο, είτε εργαζόμενοι σ’ αυτήν -καθημερινά περνούν τα «σύνορα»- είτε διαθέτοντας τα προϊόντά τους. Σημειώνεται πως η οικονομική κατάσταση του τουρκοκυπριακού τομέα είναι 1:6 σε σύγκριση με το ελεύθερο τμήμα. Προφανώς και δεν έχουν λόγο να επιζητούν την δημιουργία δύο κρατών, χάνοντας μάλιστα το μεγάλο πλεονέκτημα -όσοι αποκτούν διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας- να λογίζονται πολίτες της Ε.Ε.

Ακόμη δε, εκείνο που μόνον συμφέρει την Τουρκία -και πρωτίστως την Βρετανία- είναι η δημιουργία ενός άθλιου κατασκευάσματος, όπως αυτό που προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν και το οποίο αβασάνιστα -ή σκόπιμα;- υποστηρίχθηκε από τους περισσότερους Έλληνες πολιτικούς. Τέτοιο τερατούργημα ετοιμάζουν πάλι. Και η Τουρκία δήθεν απειλεί για διχοτόμηση, ώστε οι Κύπριοι να την θεωρήσουν ως την χειρότερη λύση και αντ’ αυτής να προτιμήσουν ένα παρόμοιο Σχέδιο Ανάν.

Τότε η Τουρκία, με την εποίκηση των Κατεχομένων από μεγάλο αριθμό Τούρκων, που φέρνει σχεδόν στα ίσα τις δύο κοινότητες πληθυσμιακώς, πολύ σύντομα θα ελέγχει όλο το νησί, αφού η υπεργεννητικότητα των ισλαμιστών και η υπογεννητικότητα των Ελληνοκυπρίων, θα αλλάξει τις ισορροπίες.

Μήπως είναι καιρός, να αφήσουμε τις συζητήσεις για διζωνικές και άλλες βρετανικές «λύσεις» και να δούμε το κυπριακό υπό άλλο πρίσμα; Μήπως την απειλή της διχοτόμησης -ακόμη κι αν δεν την εννοούμε- πρέπει από εμάς να προέρχεται, με δεδομένο πως ο,τιδήποτε άλλο αξιοπρεπές δεν είναι εφικτό, και απλώς κοροϊδεύουμε εαυτούς και άλλους;

Ο Μακεδών

Αναγνώστες