Τα νέα στοιχεία της δικογραφίας για τη Χρυσή Αυγή

Κοσμήματα, ρούχα, ακόμη και είδη αλιείας δεχόταν ως αμοιβή για τις υπηρεσίες που παρείχε σε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων και καταστηματάρχες ο 25χρονος Νίκος Αποστόλου, ο φερόμενος και... «πυρηνάρχης» της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά και πλέον προσωρινά κρατούμενος στις Φυλακές Δομοκού. 

Στοιχεία-σοκ για τη δράση του έρχονται στο φως μέσα από το κατηγορητήριο που συνέταξαν σε βάρος του οι δύο ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση της Χ.Α., κυρίες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, αλλά και από την απολογία του ίδιου, ο οποίος πλέον της κατηγορίας για συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση απολογήθηκε και για το κακούργημα της εκβίασης. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας ο Αποστόλου -που αρνήθηκε στην απολογία του τις κατηγορίες ακόμη και το ότι είναι στέλεχος της Χ.Α.- όταν οι καταστηματάρχες στους οποίους πουλούσε «προστασία» δεν είχαν μετρητά να τον πληρώσουν, εκείνος ελάμβανε ως αμοιβή «τα εμπορεύματά τους, όπως χρυσά κοσμήματα, είδη ένδυσης, ακόμη και είδη αλιείας». Στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, οι δύο ανακρίτριες αναφέρουν ότι οι πράξεις του ήταν «κατ’ επάγγελμα» και έλαβαν χώρα το διάστημα από την 1/1/2009 έως τις 20/9/2013. 

Την ίδια ώρα, νέα συνταρακτικά στοιχεία για τη δράση μελών της Χ.Α. εμπεριέχονται στη μεγάλη δικογραφία που απαριθμεί πλέον χιλιάδες σελίδες. Σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν λάβει οι δύο ανακρίτριες, άστεγοι μετανάστες δέχονταν επιθέσεις με σπασμένα μπουκάλια μπίρας. 

Συνταρακτικά είναι όμως και τα όσα αποκαλύπτουν αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης που πραγματοποίησαν μέλη της Χ.Α. με μαχαίρια στο στέκι «Αντίπνοια», τον Ιούνιο του 2008, στα Πετράλωνα, όπως επίσης και τα όσα αναφέρει στην κατάθεσή του ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδας κ. Ναΐμ Ελγαντούρ, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σε επιθέσεις της Χ.Α. στο κέντρο της Αθήνας συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, παιδιά ηλικίας 10 έως 15 ετών.

«Απλός υποστηρικτής» 

«Είμαι απλός υποστηρικτής της Χ.Α.», απολογείται ο Αποστόλου, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει “πυρηνάρχης Πειραιά”, υπάρχει όμως γραμματέας στην Τοπική Οργάνωση του Πειραιά», το όνομα του οποίου μάλιστα και αποκαλύπτει. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει λάβει μέρος σε επιθέσεις της Χ.Α. όπως επίσης και ότι αποτέλεσε τον αντικαταστάτη του «περιφερειάρχη» και νυν προφυλακισμένου βουλευτή Γιάννη Λαγού. Ωστόσο, τα στοιχεία από την άρση των τηλεφωνικών του συνομιλιών είναι συντριπτικά. 

Ανακρίτρια: «Στις συνομιλίες σας αναφέρετε ότι έχετε δώσει πολλά ΟΚ όταν μάλιστα δεν ήταν ο Λαγός. Για τον λόγο αυτό και φοβάστε. Τι εννοείτε;». 

Νίκος Αποστόλου: «Επειδή κάποιες φορές με ανέβαζαν στο indymedia και σε διάφορα site αναρχικών και εμφανιζόταν το πρόσωπό μου, γράφοντας διάφορα πράγματα και στοχοποιώντας με ως εθνικιστή… είπα γεγονότα και περιστατικά στα οποία ουδέποτε είχα κάνει ή συμμετάσχει με άλλους, απλώς για φιγούρα». 

Ο ίδιος υποστηρίζει πως σε όλες τις συνομιλίες του έχει πει ψέματα. «Επαιζα έναν ρόλο για να δειχτώ στους οικείους μου», λέει χαρακτηριστικά. 

Ανακρίτρια: «Σε συνομιλία σας με τη σύζυγό σας λέτε “μόνο με μένα δεν έχουν ασχοληθεί ακόμη” και η σύζυγός σας απαντάει: “Είσαι κάτω από τους βουλευτές… μέλος είσαι”. Τι εννοείτε με αυτό;». 

Ν. Αποστόλου: «Της είχα δώσει να καταλάβει ότι είχα υψηλή θέση στο κόμμα». 

Ανακρίτρια: «Σε τηλεφωνική σας συνομιλία με τη μητέρα σας στις 21/9/2013, σε κάποιο σημείο λέτε ότι “ο μεγάλος λέει ότι εγώ μίλαγα με την… Ουρανία”. Τι εννοείτε;». 

Ν. Αποστόλου: «Λέγοντας “ο μεγάλος” εννοούσα τον Μιχαλολιάκο και “Ουρανία” την κόρη του. Ολα όμως ήταν ψέματα όπως ήδη έχω πει». 

Στη συνέχεια η ανακρίτρια ρωτάει τον κατηγορούμενο για τα όσα λέει σε συνομιλία του ο ίδιος. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος: «Πήγαμε σε έναν μ… που χρωστούσε λεφτά και δεν είχε τίποτα και του λέω: “Τι δώρο θα μας κάνεις για να μην έχουμε πρόβλημα;”. Τότε λέει “παιδιά, πάρτε ό,τι θέλετε” κι εγώ του πήρα το καλάμι κ.λπ. και ένα ψαροντούφεκο γιατί λεφτά δεν είχε». 

Απαντώντας στην ανακρίτρια ο 25χρονος δίνει τη δική του ερμηνεία: «Ηταν ένας πελάτης που ερχόταν συχνά στο μαγαζί που δούλευα… μου έκανε μια πρόταση να πάω κάπου μαζί του χωρίς να εμπλακώ, επειδή του χρωστούσε κάποιος λεφτά και θα πηγαίναμε εκεί… Δηλαδή ο οφειλέτης απλώς θα με έβλεπε. Οτι και καλά θα φοβόταν που με έβλεπε. Πήγαμε, εγώ έκατσα σε μια γωνιά και δεν άκουσα καν τη συνομιλία. Ο πελάτης μπήκε σ’ ένα μαγαζί, βγήκε με ένα καλάμι και το ψαροντούφεκο που μου έδωσε ως αμοιβή». 

Ανακρίτρια: «Σε συνομιλία σας με τη σύζυγό σας τι εννοούσατε στο αίτημά της ότι χρειαζόταν μπουφάν και όχι ρολόι; Λέτε: “Μπουφάν; Δεν τα παίρνω από κανέναν που να έχει μπουφάν!”». 

Ν. Αποστόλου: «Για το χρυσαφικό ήθελα να της κάνω ένα δώρο. Το ότι δεν τα παίρνω από κανέναν που να έχει μπουφάν της το είπα έτσι γιατί ήθελα να δειχτώ».

«Επιθέσεις με σπασμένα μπουκάλια» 

Στη δικογραφία περιέχεται κατάθεση γιατρού-μέλους των Γιατρών του Κόσμου, ο οποίος συμμετάσχει εθελοντικά σε πολυιατρείο της οργάνωσης που περιθάλπει ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας – ανάμεσά τους και αλλοδαπούς. Ο εν λόγω μάρτυρας καταθέτει ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει αλλάξει η φυσιογνωμία των επιθέσεων σε αλλοδαπούς. «Οργανωμένες ομάδες που κινούνται με μηχανές μικρού κυβισμού, σε ομάδες των πέντε ή περισσοτέρων ανθρώπων, ομοιόμορφα ντυμένων, με μαύρες μπλούζες, επιτίθενται σε μεμονωμένους μετανάστες που μαζεύονται σε κάδους σκουπιδιών», αναφέρει και προσθέτει: «Χρησιμοποιούνται όπως προκύπτει από την καταγραφή αιχμηρά αντικείμενα, π.χ. μαχαίρια, ρόπαλα του μπέιζμπολ, σιδερογροθιές και κατά τη γνώμη μου υπάρχει εμφανής προσπάθεια αποτύπωσης σημαδιών. Επιθέσεις γίνονταν τον τελευταίο καιρό κυρίως στην περιοχή της πλατείας Αττικής με σπασμένα μπουκάλια μπίρας. Τα πλήγματα ήταν σε όλο το σώμα, ακόμη και στο πρόσωπο, με στόχο, κατά τη γνώμη μου, όχι την προσπάθεια αφαίρεσης ζωής, αλλά τη δημιουργία μόνιμων βλαβών»! 

Η… Θέμις και τα παιδιά! 

Συγκλονιστικά είναι και τα όσα αναφέρει στην κατάθεσή του στις ανακρίτριες ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδος κ, Ναΐμ Ελγαντούρ, ο μάρτυρας «σκιαγραφεί» τη δράση της πρώην υποψήφιας της Χρυσής Αυγής και γνωστή ως «αγανακτισμένη κάτοικος του Αγίου Παντελεήμονα» κ. Θέμιδος Σκορδέλη. 

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάθε βράδυ και μέχρι 17/11/2011 πήγαινα και εγώ στον συγκεκριμένο χώρο προσευχής (αναφέρεται σε υπόγειο στην πλατεία Αττικής όπου προσεύχονταν μουσουλμάνοι, το οποίο, όπως καταθέτει, μέλη της Χ.Α. είχαν επιχειρήσει να κάψουν). Ο χώρος αυτός από τότε φυλάσσονταν με εντολή του Αττικάρχη. Παρ’ όλα αυτά, κάθε βράδυ έρχονταν ομάδες άνω των 20 ατόμων, που αποτελούνταν από γυναίκες και μικρά παιδιά, και επιτίθονταν σε μένα. Μεταξύ των ατόμων αυτών ήταν και η κυρία Θέμις Σκορδέλη. Την ίδια ημερομηνία και γύρω στις 21:30 βγήκα από τον ανωτέρω χώρο προσευχής μόνος μου και κατευθυνόμουν προς το αυτοκίνητό μου, το οποίο είχα σταθμεύσει μακριά φοβούμενος μη το σπάσουν. 

Περπατώντας προς το αυτοκίνητο είδα ξαφνικά 50 άτομα περίπου, όλων των ηλικιών, που βγήκαν μπροστά μου χωρίς να μπορώ να καταλάβω από που, με επικεφαλής πάλι την κυρία Σκορδέλη, οι οποίοι κατευθύνονταν προς εμένα. Δεν μου επιτέθηκαν, πέταγαν μπουκάλια προς το μέρος του, ένα από τα οποία με χτύπησε στο στήθος και όπως συνήθως φώναζαν συνθήματα και απειλές σε βάρος των μεταναστών. Τα άτομα αυτά ήταν παιδιά από 10 ετών και πάνω, άνδρες αλλά και γυναίκες όλων των ηλικιών». 

Στη συνέχεια της κατάθεσής του στις δύο ανακρίτριες ο μάρτυρας αναφέρεται σε επιθέσεις μελών της Χ.Α. κατά μεταναστών με πλέον χαρακτηριστική αυτή που δέχθηκαν οκτώ Αιγύπτιοι στην Καλλιθέα. Καταθέτει χαρακτηριστικά: «Στην Καλλιθέα επίσης μέλη της Χ.Α. μαχαίρωσαν οκτώ περίπου Αιγυπτίους. Τα θύματα, όμως, παρότι πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα να υποβάλουν μήνυση, διώχθηκαν από τους αστυνομικούς, πους τους τραβούσαν συγχρόνως βίντεο από το κινητό τους τηλέφωνο απειλώντας τους ότι θα στείλουν τα βίντεο στη Χ.Α.»!

«Εχετε χαιρετίσματα από τη Χ.Α., θα σας γ…» 

Δεκάδες είναι όμως και οι μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για την επίθεση μελών της Χ.Α. στο αντιεξουσιαστικό στέκι «Αντίπνοια», τον Ιούνιο του 2008, την ώρα που παραδίδονταν μαθήματα ισπανικών. Όπως καταθέτει ο Γ.Μ. ένα από τα θύματα της επίθεσης αρχικά εισέβαλε στο χώρο ένας άνδρας φορώντας ένα μαύρο κράνος. «Κατέβηκε με γοργό βήμα, χαιρέτησε ναζιστικά και είπε: «έχετε τα χαιρετίσματα της Χρυσής Αυγής μ…. θα σας γ…..» καταθέτει ο μάρτυρας και συνεχίζει: «Αυτό έμοιαζε με παράγγελμα γιατί αμέσως μετά ακολούθησαν άλλα δέκα άτομα, φορώντας μαύρα ρούχα και κράνη. Η Κ. και ο καθηγητής κατέφυγαν στο δεύτερο δωμάτιο. Τη Β. δεν την πείραξαν πέρα από μια μπουνιά και έπεσαν όλοι πάνω μου. Το πρώτο που έκαναν ήταν να μου ρίξουν μια καρέκλα στο κεφάλι. Εγώ αμυνόμενος έπεσα ανάσκελα στον καναπέ και σήκωσα χέρια και πόδια σε εμβρυακή κατάσταση. Εκεί με μαχαίρωσαν και μου έριξαν και σπρέι. Εκεί είδα ένα σκεπάρνι από πάνω μου να σπάει την τζαμαρία, είδα το μαχαίρι που με μαχαίρωσαν. Την ώρα εκείνη δεν κατάλαβα ότι μαχαιρώθηκα, ίσως λόγω της αδρεναλίνης…». 

Αναγνώστες