Παρέμβαση του ΣΑ θα ζητήσει ο ΓΓ σε περίπτωση αδιεξόδου

Παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ζητήσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σε περίπτωση κατά την οποία μέσα στην επόμενη βδομάδα δεν επιτευχθεί συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος που θα οδηγήσει σε επανέναρξη των συνομιλιών.... 

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ αναμένεται τη Δευτέρα στην Κύπρο και την ίδια μέρα θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Θα έχει επίσης συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων και την Παρασκευή θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου θα ενημερώσει τον γ.γ. για τα αποτελέσματα των επαφών του. 

Στις 22 Ιανουαρίου ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ενόψει των διαβουλεύσεων για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα στις 29 Ιανουαρίου. Συγκερασμό των απόψεων των δύο πλευρών, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος, θα επιχειρήσει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ στη διάρκεια των επαφών που θα έχει στην Κύπρο. 

Διπλωματική πηγή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι ο κ. Ντάουνερ θα προσπαθήσει να πετύχει συμφωνία για σύντομο κοινό ανακοινωθέν. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι αγκάθι παραμένει το θέμα της κυριαρχίας. 

Αναγνώστες