Η δάφνη και τα χαρισματικά φύλλα της!

  • 76
     
    Share
Η δάφνη είναι αναμφίβολα ένα αγαπημένο ελληνικό φυτό. Είναι πολυετές, αρωματικό, αειθαλές (που σημαίνει ότι προσφέρει πρασινάδα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου) και μπορεί να εξελιχθεί σε δέντρο. Μάλιστα, εάν αφεθεί μπορεί να γίνει εξαιρετικά ψηλό ωστόσο συνήθως κλαδεύεται αρκετά και λειτουργεί περισσότερο ως διακοσμητικό δέντρο ή μεγάλος θάμνος... 

Η παρουσία της στην Ελλάδα έρχεται από τους αρχαίους χρόνους - χαρακτηριστικό είναι ότι οι ιέρειες του μαντείου των Δελφών λέγεται ότι μασούσαν φύλλα δάφνης όταν έδιναν τους χρησμούς τους καθώς επίσης και το ότι με δάφνινα στεφάνια στεφανώνονταν οι νικητές των αγώνων.

Η δάφνη είναι εξαιρετικά ανθεκτική τόσο στο ψύχος όσο και τη ξηρασία. Έχει ανάγκη την ηλιοφάνεια (οπότε καλό είναι να φυτεύεται σε σημεία που τα 'βλέπει' ο ήλιος) ωστόσο επιβιώνει ακόμη και κάτω από τη σκιά μεγάλων δέντρων – απλά δεν έχει την ανάπτυξη που θα μπορούσε να έχει εάν βρισκόταν σε άμεση επαφή με τις ηλιακές ακτίνες.
Κάνει μικρά λευκά ή κιτρινοπράσινα λουλούδια όμως αυτά που την έχουν κάνει διάσημη είναι τα φύλλα της – κι όχι άδικα:

Τα φύλλα της δάφνης χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στην μαγειρική για ν' αρωματίζουν φαγητά. Έτσι, χρησιμοποιούνται σε σούπες, στις σάλτσες (ιδίως ντομάτας) και στα όσπρια – ιδιαίτερα στις φακές όπου η παρουσία τους δίνει ένα εξαιρετικό άρωμα που νοστιμίζει όλο το πιάτο.
Από τους καρπούς της παράγεται επίσης το περίφημο δαφνέλαιο που χρησιμοποιείται σε αρώματα, σαπούνια και κεριά.

Ως βότανο η δάφνη θεωρείται πως έχει και θεραπευτικές ιδιότητες.
Έτσι, το εκχύλισμα της δάφνης θεωρείται ότι βοηθάει στα φουσκώματα και γενικότερα τη χώνεψη ενώ το δαφνέλαιο θεωρείται ότι δυναμώνει τα μαλλιά και σταματάει την τριχόπτωση καθώς και ότι είναι κατάλληλο και για τους ρευματισμούς. Τέλος στη δάφνη αποδίδονται και αντισηπτικές ιδιότητες.


Βασικά tips για τη δάφνη:

- Χρειάζεται την ηλιοφάνεια.
- Δεν χρειάζεται έντονο πότισμα.
- Αντέχει στο ψύχος.
- Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται φρέσκα και μπορούν να κοπούν όλο το χρόνο – ιδιαίτερα όμως τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.

 
 

Αναγνώστες