Λεβάντα: η βασίλισσα των αρωματικών φυτών!

Η λεβάντα είναι ένα από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα αρωματικά φυτά με πολλαπλές χρήσεις στην αρωματοποιία και τη σαπωνοποία. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά ωφέλιμη ως αφέψημα ενώ από αυτήν παράγεται και περίφημο αιθέριο έλαιο...
Έλκει την καταγωγή της από την Ασία και είναι θάμνος που φτάνει σε ύψος έως τα 60 εκατοστά.

Tips για τη λεβάντα:

- Είναι ανθεκτική στο κρύο.
- Φυτεύεται την άνοιξη και το φθινόπωρο – καλό είναι να επιλεγεί για το σκοπό αυτό, κάποια ηλιόλουστη θέση στον κήπο μας.
- Χρειάζεται πότισμα περίπου μία φορά την εβδομάδα. Είναι ένα φυτό πάντως, που -γενικά- αντέχει στη ζέστη.
- Ανθίζει το διάστημα από το Μάιο έως και τον Αύγουστο ενώ κλαδεύεται μετά το πέρας της ανθοφορίας της. 
- Τα λουλουδάκια της έχουν ένα πολύ όμορφο μωβ χρώμα.


Οι χρήσεις της λεβάντας:

Οι χρήσεις της λεβάντας είναι πολλές - αρκετές από τις οποίες άγνωστες στο ευρύ κοινό.
Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές:

Ως αντικουνουπικό:

Τα κουνούπια απεχθάνονται την μυρωδιά της λεβάντας. Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το άνθος της λεβάντας τρίβοντας με αυτό το σώμα μας στα σημεία που ''αγαπούν'' περισσότερο τα ενοχλητικά αυτά έντομα. 

Ως χαλαρωτικό:

Τρίβουμε στα δάκτυλα μας λίγα άνθη λεβάντας και εισπνέουμε για λίγο, αργά και βαθιά. Θα διαπιστώσουμε ότι έχει όντως χαλαρωτικές ιδιότητες.

Για το σκώρο:

Κόβουμε άνθη λεβάντας, τα αποξηραίνουμε, τα βάζουμε σε ένα μικρό σακουλάκι από τούλι και στη συνέχεια τα τοποθετούμε στη ντουλάπα μας.
Όπως θα διαπιστώσουμε, αποτελούν έναν πρώτης τάξεως τρόπο για ν' αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το σκώρο. Παράλληλα, δίνουν κι ένα εξαιρετικό άρωμα στα ρούχα μας!

Ως αφέψημα:

Βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας, φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια λεβάντας. Τ' αφήνουμε να δράσουν για 10 λεπτά.
Ως αφέψημα, η λεβάντα θεωρείται ότι βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας, χαλαρώνει από την υπερένταση αλλά και λειτουργεί καταπραυντικά για το στομάχι.

Αιθέριο έλαιο λεβάντας:

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας θεωρείται εξαιρετικό και χρησιμοποιείται σε πολλά προιόντα ομορφιάς. 
Έτσι, λίγες σταγόνες αιθέριου έλαιου λεβάντας στο σφουγγάρι, μας βοηθάει ν' απολαύσουμε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ενώ εάν ρίξουμε λίγες σταγόνες στο μαξιλάρι μας, μας διευκολύνει στο να έχουμε έναν ευχάριστο-ξεκούραστο ύπνο.

Αναγνώστες