Χάπι καφεΐνης για εγρήγορση και καλύτερη μνήμη

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως στο μέλλον θα μπορούμε να βασιζόμαστε στην καφεΐνη ώστε να ενισχύσουμε τη μνήμη μας αλλά και για να παραμένουμε ξύπνιοι...

Ερευνητές από το κορυφαίο πανεπιστήμιο Johns Hopkins πραγματοποίησαν δοκιμές σε 160 άτομα σε περίοδο 24 ωρών. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν πάρει χάπι καφεΐνης είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης.

Η μελέτη περιελάμβανε άτομα που δεν πίνουν συστηματικά καφέ και γενικότερα δεν καταναλώνουν προϊόντα με καφεΐνη. Οι ερευνητές έλαβαν δείγμα σάλιου ώστε να αναλύσουν τα επίπεδα καφεΐνης στον οργανισμό και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες έπρεπε να κοιτάξουν μια σειρά από εικόνες. Πέντε λεπτά αργότερα, σε μερικούς από τους συμμετέχοντες χορηγήθηκε χάπι καφεΐνης 200 mg, δηλαδή ισοδύναμο με μια μεγάλη κούπα καφέ. Τα επίπεδα της καφεΐνης αναλύθηκαν και πάλι 1, 3 ή 24 ώρες μετά το χάπι. Την επόμενη ημέρα, οι ερευνητές έλεγξαν κατά πόσο οι δύο ομάδες μπορούσαν να θυμηθούν τις εικόνες που είχαν δει.

Οι συμμετέχοντες που είχαν πάρει το χάπι καφεΐνης είχαν υψηλότερες βαθμολογίες και κατάφεραν να θυμηθούν καλύτερα λεπτομέρειες από τις εικόνες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η καφεΐνη πρέπει να καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες, χωρίς υπερβολές. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης δεν είναι εξίσου ωφέλιμες για τη μνήμη.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience. Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να μελετήσουν τι συμβαίνει στο κέντρο της μνήμης του εγκεφάλου, έτσι ώστε να κατανοήσουν καλύτερα την επίδραση της καφεΐνης.


Αναγνώστες