Εουσέμπιο: Τελευταίο αντίο σε ένα θρύλο της στρογγυλής θεάς

Δεκάδες χιλιάδες πορτογάλοι φίλαθλοι και μη του ποδοσφαίρου θα αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον αγαπημένο τους...
Εουσέμπιο κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου του θριάμβου που θα κάνει ο «Μαύρος Πάνθηρας» στο γήπεδο Ντα Λουζ της Λισαβόνα, όπου έλαμψε ποδοσφαιρικά, πριν το φέρετρο οδηγηθεί για την ταφή στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας.

Στον απόηχο η νεκρική πομπή θα περάσει μέσα από τους δρόμους της Λισαβόνας πριν φτάσει στο δημαρχείο, όπου έχει προγραμματιστεί μια ακόμη σεμνή επιμνημόσυνη τελετή. Οι σημαίες στην πορτογαλική πρωτεύουσα ταυτόχρονα κυματίσουν μεσίστιες.
Υπό το άκουσμα του εθνικού ύμνου και τα χειροκροτήματα εκατοντάδων οπαδών, το φέρετρό καλυμμένο με την κόκκινη σημαία της Μπενφίκα, έφθασε το βράδυ της Κυριακής στο στάδιο Ντα Λουζ, όπου η σορός τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα σε ένα παρεκκλήσι.

«Η Πορτογαλία έχει χάσει ένα από τα πιο αγαπημένα της παιδιά τον Εουσέμπιο ντα Σίλβα Φερέιρα . Η χώρα θρηνεί το θάνατό του» ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα, συνοψίζοντας τα συναισθήματα ενός ολόκληρου λαού. «Ο καθένας θυμάται την ημέρα που έφυγε από το γήπεδο με δάκρυα στα μάτια, να κλαίει για την Πορτογαλία. Τα δάκρυα του Εουσέμπιο είναι τώρα δικά μας», δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της Πορτογαλίας .

Μέχρι αργά το βράδυ, πολλά αστέρια από τον κόσμο του ποδοσφαίρου, πολιτικοί και απλοί υποστηρικτές του θρύλου του πορτογαλικού ποδοσφαίρου απέτισαν φόρο τιμής στον άνθρωπο ο οποίος είχε κερδίσει τη συμπάθειά τους εκτός από την ποδοσφαιρική του αξία και για τον φιλικό χαρακτήρα. Από την Κυριακή και για τρεις ημέρες , η Πορτογαλία θα θρηνεί ένα από τα πιο επιφανή σύμβολά της. Η κηδεία αναμένεται να μοιάζει πολύ με την τελετή αποχαιρετισμού το 1999, μιας άλλης μεγάλης προσωπικότητας της Πορτογαλίας της Αμέλια Ροντρίγκεζ της αποκαλούμενης «βασίλισσας των Φάντο».

Επιπλέον, πολλές φωνές υποστηρίζουν ήδη ότι ο Εουσέμπιο πρέπει να τοποθετηθεί στο Εθνικό Πάνθεον εξ αρχής και όχι όπως συνέβη με τη βασίλισσα τωνβ Φάντο που της έγινε αυτή η τιμή δύο χρόνια μετά το θάνατό της. Η επιμνημόσυνη δέηση θα τελεστεί τη Δευτέρα στις 1600 GMT σε εκκλησία κοντά στο γήπεδο Ντα Λουζ.

Αναγνώστες