Φοβούνται δεύτερο τρομοκρατικό χτύπημα, μετά την επίθεση στον Γερμανό πρέσβη

Η καθυστέρηση αποστολής προκήρυξης για την ένοπλη επίθεση στην κατοικία του γερμανού πρέσβη, εντείνει την ανησυχία των διωκτικών για δεύτερο και...
εντυπωσιακότερο τρομοκρατικό χτύπημα σε σύντομο χρονικό διάστημα.Είναι πολύ πιθανή και η «αφανής» χρησιμοποίηση αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα), σε ταράτσες και άλλα κρυφά σημεία, στόχων που βρίσκονται ψηλά στον κατάλογο εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος τους.

Σε αυτό το πλαίσιο αστυνομική ανησυχίας, που εκφράζεται σε όλες τις βαθμίδες ακόμη και μέσω δηλώσεων και συνεντεύξεων του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, σε αλλεπάλληλες αστυνομικές συσκέψεις έγινε νέα εκτίμηση κινδύνου και ιεράρχηση πιθανών στόχων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ουσιαστικά μπήκε σε εφαρμογή ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο, που περιλαμβάνει αυξημένες εμφανείς εποχούμενες και πεζές περιπολίες σε επικαιροποιημένους στόχους εντός και εκτός Αττικής, με διαρκείς ελέγχους πεζών και οχημάτων. Μεταξύ άλλων, αυξάνονται σε 40 από 25 οι ομάδες ΔΙΑΣ που θα περιπολούν από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.

Η «λίστα» στόχων περιλαμβάνει πρεσβείες, οικίες διπλωματών και άλλων αξιωματούχων, δημόσια κτίρια και υπουργεία, κρατικές και αστυνομικές υπηρεσίες, διπλωματικές αποστολές. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει «κρυφή» επιτήρηση και αντίμετρα παρακολούθησης γύρω από χαρακτηρισμένους στόχους, από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και Ασφάλειας Αττικής.

Παράλληλα, στις πρωϊνές ενημερώσεις αστυνομικών, διάφορων υπηρεσιών γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο αστυνομικής αντίδρασης για την περίπτωση εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης σε στόχους που επιτηρούν. Αυτές οι επισημάνσεις αφορούν κυρίως τον ψυχολογικό τομέα, την μόνιμη εγρήγορση του αστυνομικού προσωπικού.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι στην περίπτωση της επίθεσης στην κατοικία του γερμανού πρέσβη, ο φρουρός βρισκόταν σε ένα «ασφαλές» περιβάλλον για εκείνον να αντιδράσει, εννοώντας ότι ήταν μέσα σε μία σύγχρονη αλεξίσφαιρη σκοπιά με πολλές μικρές θύρες, από τις οποίες μπορούσε να ανταποδώσει με ασφάλεια τα πυρά, που τυχόν θα δεχόταν από τους δράστες.

«Το γεγονός ότι δεν αντέδρασε στην επίθεση, ήταν αποκλειστικά απόρροια της ψυχολογικής του κατάστασης, και ελλειματικής εκτίμησης της ασφάλειας που του παρείχε η σκοπιά. Αν ο αστυνομικός δεν αντιδρά μέσα από τέτοιο περιβάλλον ασφάλειας, πότε θα το κάνει;» υποστηρίζουν οι ίδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Στο μεταξύ αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θα προβούν σε μία μία χαρτογράφηση των σημείων που βρίσκονταν οι «υψηλοί» στόχοι της αναθεωρημένης λίστας, προκειμένου να εντοπιστούν τα επικίνδυνα σημεία εκδήλωσης επίθεσης με διάφορα μέσα, με την πιθανότητα απαγόρευσης διέλευσης οχημάτων περιμετρικά από αυτές, τις νυχτερινές ώρες.

Συνεχείς είναι οι οδηγίες για τους επικεφαλής αξιωματικούς των μέτρων ασφαλείας μετακινήσεων των μελών της τρόικας, διπλωματικών αποστολών, μελών της κυβέρνησης, βουλευτών και αξιωματούχων. Αλλαγές δρομολογίων, οχημάτων, επιτήρηση, παρακολούθηση και διαρκή εγρήγορση είναι μερικές από αυτές τις οδηγίες.

Αναγνώστες