Ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα: Υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων παρατήρησαν Ελβετοί ερευνητές

Φαίνεται πώς οι συνέπειες από τις πυρηνικές δοκιμές των περασμένων δεκαετιών είναι ακόμα αισθητές στον πλανήτη μας, αφού, όπως ανακοίνωσαν πρόσφατα Ελβετοί ερευνητές, εντοπίζονται ακόμα υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργών σωματιδίων στην στρατόσφαιρα...

Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ. Χοσέ Κόρτσο Αλβαράδο του Ινστιτούτου Φυσικής Ακτινοβολιών του ελβετικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Λωζάνης παρατήρησαν ότι τα ισότοπα του Πλουτωνίου και του Καισίου παραμένουν ακόμα σε υψηλές συγκεντρώσεις στη στρατόσφαιρα.

Τα περισσότερα σωματίδια φαίνεται ότι είναι απόρροια των πυρηνικών δοκιμών που έγιναν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα επίπεδα δεν είναι τόσο υψηλά, ώστε να αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Η στρατόσφαιρα είναι ένα τμήμα της ατμόσφαιρας που βρίσκεται περίπου 10 με 50 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης. Ενώ στο χαμηλότερο τμήμα της ατμόσφαιρας, την τροπόσφαιρα, τα ραδιενεργά ισότοπα ξεπλένονται από τη βροχή και το χιόνι, στη μακρινή στρατόσφαιρα, παγιδεύονται για πολύ περισσότερο καιρό. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο δρ Αλβαράδο, οι μετρήσεις έδειξαν πως οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων στη στρατόσφαιρα είναι έως και 1.500 φορές υψηλότερες από ότι στην τροπόσφαιρα.

Αναγνώστες