Με δύναμη η FIAT το 2014, αλλά...

Ο νέος χρόνος ξεκίνησε με μια σημαντική εξέλιξη από τον χώρο του αυτοκινήτου. Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία FIAT προέβη στην...
εξολοκλήρου εξαγορά της Chrysler. Στόχος της, να γίνει μια διεθνής αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Σέρτζιο Μαρκιόνε πανηγυρίζει ακόμη. Ο διευθύνων σύμβουλος της FIAT είναι πολύ κοντά στο στόχο του να δημιουργήσει μια αυτοκινητοβιομηχανία διεθνών προδιαγραφών και αξιώσεων. Την περασμένη Τετάρτη ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά του μεριδίου της αμερικανικής εταιρείας Chrysler Group LLC, που δεν κατείχε έως τώρα. Η Chrysler θα λάβει για το 41,46% περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συναλλαγή «θα μείνει στην ιστορία», δήλωσε ο Σέρτζιο Μαρκιόνε. «Με αυτού του είδους τις εκτιμήσεις θα πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός», απαντά ο Φέρντιναντ Ντουντενχέφερ, εξειδικευμένος οικονομολόγος σε θέματα αυτοκινήτου, ο οποίος διδάσκει στο γερμανικό Πανεπιστήμιο Έσσεν-Ντούισμπουργκ. Ο Φέρντιναντ Ντουντενχέφερ υπενθυμίζει το φιάσκο της γερμανικής Daimler που το 1998 είχε εξαγοράσει την Chrysler, με στόχο να διασφαλίσει καθοριστικά για την ανταγωνιστικότητά της πλεονεκτήματα. Τελικά η συγχώνευση εξελίχθηκε σε «τάφος δισεκατομμυρίων δολαρίων», υπενθυμίζει ο γερμανός οικονομολόγος.

«Πρόκειται μάλλον για ένα στοίχημα…»
Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της FIAT Σέρτζιο Μαρκιόνε η εξαγορά της Chrysler είναι η πραγμάτωση ενός ονείρου
Το 2007, η Daimler «ξεφορτώθηκε» την Chrysler, φυσικά με μεγάλες απώλειες. Την εξαγόρασε η επενδυτική εταιρεία Cerberus, η οποία και την οδήγησε στην πτώχευση το 2009 και στα συμφραζόμενα της οικονομικής κρίσης.


Οι Ιταλοί μπήκαν στο παιγνίδι το 2009 και κατάφεραν με τις δικές τους δυνάμεις να αναστήσουν την Chrysler. Το μερίδιό τους έφτασε στο 58,5% των μετοχών, μέχρι την εξολοκλήρου εξαγορά της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας που θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιανουαρίου. Για τον Σέρτζιο Μαρκιόνε είναι η πραγμάτωση ενός ονείρου. «Πρόκειται μάλλον για ένα στοίχημα, που έκλεισε», υποστηρίζει ο Φέρντιναντ Ντουντενχέφερ, προσθέτοντας ότι ο Μαρκιόνε έχει κερδίσει μέχρι τώρα όλα τα ριψοκίνδυνα στοιχήματα. Ωστόσο, αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς «σε σύγκριση με τις άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, η FIAT, εξακολουθεί να είναι αδύναμη».

Ανύπαρκτες στην Κίνα FIAT και Chrysler
«Τόσο η FIAT όσο και η Chrysler έχουν ξεπερασμένα προϊόντα», εκτιμά ο καθηγητής Ντουντενχέφερ

«Τόσο η FIAT όσο και η Chrysler έχουν ξεπερασμένα προϊόντα», εκτιμά ο καθηγητής Ντουντενχέφερ

Η FIAT απευθύνεται κυρίως στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική. Η βραζιλιάνικη αγορά είναι εξίσου σημαντική με την ευρωπαϊκή. Προς το παρόν, οι πωλήσεις και στις δύο περιοχές του πλανήτη δεν είναι ικανοποιητικές. Αντίθετα, η Chrysler είναι πολύ ισχυρή στη Βόρεια Αμερική και κατάφερε στο τρίτο τρίμηνο του 2013 να αυξήσει τα κέρδη της κατά 20%. Στις ΗΠΑ, η αγορά αυτοκινήτου έχει αναζωογονηθεί τον τελευταίο χρόνο. Κυρίως τα λεγόμενα pickup-trucks έχουν την τιμητική τους. Ο τζίρος αυξάνεται. Ωστόσο, αυτού του είδους τα οχήματα έχουν ζήτηση σχεδόν μόνο στις ΗΠΑ. «Τόσο η FIAT όσο και η Chrysler έχουν ξεπερασμένα προϊόντα», εκτιμά ο καθηγητής Ντουντενχέφερ. Και όχι μόνο. Και οι δύο εταιρείες είναι σχεδόν ανύπαρκτες στην μεγάλη κινεζική αγορά. Αλλά ακριβώς στην Κίνα βρίσκεται το μέλλον του αυτοκινήτου όσο αφορά τις πωλήσεις. Και αυτό το στοίχημα θα είναι πολύ δύσκολο να το κερδίσει ο Σέρτζιο Μαρκιόνε.
Klaus Ulrich/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Αναγνώστες