Κι όμως επιβίωσε 16 μήνες τρώγοντας πουλιά και πίνοντας αίμα χελώνας!

Ένας σύγχρονος Ροβινσώνας Κρούσος εντοπίστηκε χθες σε κοραλλιογενή ύφαλο της ατόλης Έμπον στο βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, στην περιοχή δικαιοδοσίας των νησιών Μάρσαλ.

Ο άνδρας δήλωσε στους διασώστες του ότι είχε αποπλεύσει τον Σεπτέμβριο 2012 από το Μεξικό με προορισμό το Σαλβαδόρ και περιπλανήθηκε επί 16 μήνες στη θάλασσα... Μαζί του ήταν και ένας ακόμα άνδρας που δεν επιβίωσε από την περιπέτεια. Ο άνδρας εντοπίστηκε όταν το μήκους επτά μέτρωνσκάφος του προσάραξε στην ατόλη.

Ο ναυαγός που ακούει στο όνομα Χοσέ Ιβάν βρέθηκεαφυδατωμένος, καταπονημένος με χαμηλή αρτηριακή πίεση και ντυμένος μόνο με τα εσώρουχά του.

“Δεν βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά συνέρχεται. Του δώσαμε πολύ νερό, ανακτά τις δυνάμεις του”, δήλωσε ο Ολα Φιέλσταντ, Νορβηγός φοιτητής της Ανθρωπολογίας που βρίσκεται στην ατόλη του Ειρηνικού για έρευνα.

Επέζησε τρώγοντας χελώνες, πουλιά και ψάριακαι πίνοντας αίμα χελώνας, όταν δεν έβρεχε.Ο Φιέλσταντ θεωρεί ότι ο Χοσέ Ιβάν ψάρευε με τα χέρια του, ενώ στο σκάφος του βρέθηκε και μία χελώνα.

Σημειώνεται ότι το 2006, είχαν βρεθεί μεσοπέλαγα τρεις Μεξικανοί ψαράδες αφού περιπλανήθηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό επί εννέα μήνες σε ένα σκάφος εννέα επί τρία χωρίς σκέπαστρο.Το 1992 δύο ψαράδες από το Κιριμπάτι έμειναν στον Ειρηνικό για 177 μέρες προτού προσαράξουν στη Σαμόα.

Οι Νήσοι Μάρσαλ βρίσκονται στον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό μεταξύ της Χαβάης και της Παπούα-Νέας Γουινέας και αποτελούν σύμπλεγμα από 29 κοραλλιογενείς ατόλες και πέντε νήσους συνολικής έκτασης 70 τετραγωνικών μιλίων, από τις οποίες κατοικούνται οι 24.

Βρίσκονται αμέσως ανατολικά των Μαριάνων νήσων και βορειοανατολικά της ομοσπονδίας της Μικρονησίας. Αποτελεί ανεξάρτητο κράτος από το 1986. Η συνολική έκταση της χώρας είναι 181,3 τετρ. χλμ.

Αναγνώστες