Το λιγότερο 20 χρόνια στη φυλακή οι τρομοκράτες που καταδικάζονται σε ισόβια

Παρατείνεται, από τα 16 στα 20 χρόνια, ο χρόνος για την αποφυλάκιση όσων έχουν καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ αφήνεται ελεύθερος όποιος... έχει συλληφθεί για οποιασδήποτε εγκληματική πράξη (εκτός για τρομοκρατικές ενέργειες) και πριν την καταδίκη του δώσει πληροφορίες για αποκάλυψη ή εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αυτές είναι μερικές από τις διατάξεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορά «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις» και αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Το νέο, αυστηρότερο πλαίσιο, έχει σαφή συνάρτηση με όσα ακολούθησαν την παραβίαση της άδειας και, τελικά, την απόδραση του κρατουμένου για την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, Χριστόδουλου Ξηρού.

Το νομοσχέδιο προβλέπει στο άρθρο 11 ότι στον κατάδικο που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση, δεν χορηγείται υπό όρο απόλυση αν δεν παραμείνει στις φυλακές για χρονικό διάστημα 20 ετών, ενώ, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, προβλέπεται υποχρεωτική παραμονή στο σωφρονιστικό κατάστημα 16 ετών.

Ακόμη, όσοι είναι υπόδικοι για συμμετοχή σε οποιασδήποτε εγκληματική πράξη (εκτός από συμμετοχή σε τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση), αναστέλλεται η σε βάρος τους ποινική δίωξη και αποφυλακίζονται, εάν πριν από την αμετάκλητη καταδίκη τους, «με δική τους πρωτοβουλία», συντέλεσαν με παροχή πληροφοριών στην ανακάλυψη ή εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης ή στην ανακάλυψη και σύλληψη φυγόδικων ή φυγόποινων για πράξεις τρομοκρατίας.

Σε περίπτωση κατά την οποία, μετά την αποφυλάκιση, δεν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που δόθηκαν, ανακαλείται η αναστολή της ποινής και διατάσσεται και πάλι η φυλάκιση.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών μπορούν να φέρουν τον οπλισμό τους και εκτός υπηρεσίας, ενώ παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να κατέχουν και να φέρουν και ιδιωτικό ατομικό οπλισμό.

Ακόμη, προβλέπεται η αποφυλάκιση όσων κατά τη δημοσίευση του νόμου εκτίουν ποινή μέχρι δέκα χρόνια κάθειρξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το μισό της ποινής τους.

Όμως, και σε αυτή την περίπτωση εξαιρούνται όσοι έχουν διαπράξει αδικήματα σχετικά με τρομοκρατία, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ληστεία.

Τέλος στα προνόμια των βουλευτών εφόσον παραπέμπονται σε δίκη

Η αμετάκλητη παραπομπή βουλευτή ή ευρωβουλευτή εν ενεργεία στο ακροατήριο δικαστηρίου, επιφέρει αμέσως την αναστολή των βουλευτικών ατελειών και προνομίων.

Η αμετάκλητη καταδίκη βουλευτή για τα εγκλήματα αυτά συνεπάγεται την οριστική στέρηση των ατελειών και προνομίων.

Τα αδικήματα αυτά είναι: κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση κοινή ή στην υπηρεσία, εκβίαση, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, πλαστογραφία και κατάχρηση ενσήμων, ψευδής βεβαίωση, ψευδορκία και ψευδή ανώμοτη κατάθεση, παραπλάνηση σε ψευδορκία, ψευδής καταμήνυση, απιστία δικηγόρου, απιστία περί την υπηρεσία, δωροδοκία, καταπίεση, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, υπεξαγωγή εγγράφου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας και τυχερών παιχνιδιών.

Αναγνώστες