Λύση για τις αποζημιώσεις 250.000 πρώην ασφαλισμένων του Ομίλου Ασπίς

Το πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να περιλαμβάνει λύση για τις αποζημιώσεις 250.000 πρώην ασφαλισμένων του Ομίλου Ασπίς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από...
εντολή του Αντ.Σαμαρά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ.Σταϊκούρας κατάρτισε ειδικό σχέδιο για τον απεγκλωβισμό των ζημιωθέντων από τις ασφαλιστικές Ασπίς και Commercial Value, το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ασπίς και Commercial Value μέσω ειδικού «Fund» με επαγγελματία διαχειριστή.

Ήδη ως αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία είχε προτείνει τη μετατροπή του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής σε ασφαλιστική επιχείρηση, που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο όλων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ζωής, που έχουν πτωχεύσει ή τελούν σε ασφαλιστική εκκαθάριση. Η λύση αυτή που ακολουθείται και στη Γερμανία θα ακολουθηθεί σε παραλλαγή και για τις Ασπίς και Commercial Value.

Σημειώνεται πως η υπόθεση του Ομίλου Ασπίς βρίσκεται ήδη στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου εξετάσθηκε προσφυγή ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια. Με την προσφυγή τους οι εν λόγω ασφαλισμένοι ζητούν αποζημίωση 2.589.702 ευρώ για τη ζημιά που υπέστησαν από τις παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου, που δεν έλεγξε ως όφειλε την ασφαλιστική εταιρίας με αποτέλεσμα να χάσουν τα χρήματά τους. Όπως υποστηρίζουν το Δημόσιο έχει την ευθύνη για τις πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων του και αυτά δεν προέβησαν στους αναγκαίους προληπτικούς ελέγχους και στη λήψη των αναγκαίων κατασταλτικών μέτρων, πριν γίνει η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επίμαχης ασφαλιστικής εταιρείας.

Αναγνώστες