Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σε μεμονωμένα όμως περιστατικά βίας, στη νοτιοανατολική Τουρκία, Οι εκλογές της 30ης Μαρτίου θεωρούνται ...οι κρισιμότερες στη νεότερη ιστορία της Τουρκίας, καθώς αποτελούν την πρώτη εκλογική δοκιμασία για τον Ερντογάν μετά από το σκάνδαλο κυβενρητικής διαφθοράς, το «κλείσιμο» του Twiiter και του YouTube και τις ταραχές του 2013.

Με αίμα έχουν ως τώρα σημαδευτεί οι κρίσιμες αυτόδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία, κάλπες-δημοψήφισμα για τον πρωθυπουργό Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σε μεμονωμένα όμως περιστατικά βίας, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στην επαρχία Σανλιουρφ, ενώ δύο ακόμα άτομα έπεσαν νεκρά εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ συγγενών δύο υποψηφίων στην επαρχία Χατάι.

Τέτοια περιστατικά βίας δεν είναι πρωτόγνωρα στην Τουρκία σε ημέρες εκλογών.

Στην υπόλοιπη χώρα, έως τώρα η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται δίχως πρόβλημα ή αξιοσημείωτες ταραχές, καθώς περίπου 50 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα.

Οι εκλογές της 30ης Μαρτίου θεωρούνται οι κρισιμότερες στη νεότερη ιστορία της Τουρκίας, καθώς αποτελούν την πρώτη εκλογική δοκιμασία για τον κ. Ερντογάν μετά το ξέσπασμα του πολύκροτου σκανδάλου κυβερνητικής διαφθοράς, που συνταράσσει τη χώρα από τα τέλη του 2013.

Ο απόηχος του σκανδάλου έχει φέρει στο προσκήνιο νέες αποκαλύψεις αλλά και αντιθέσεις που ταλανίζουν την τουρκική κοινωνία, με πιο πρόσφατα παραδείγματα την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να απαγορεύσει το Twitter και το YouTube στη γείτονα χώρα.

Είναι επίσης οι πρώτες κάλπες μετά τις ταραχές του καλοκαιριού του 2013, όταν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ανά την Τουρκία κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για αυτό που αντιλαμβάνονται ως απαράδεκτο αυταρχισμό από την πλευρά του τούρκου ηγέτη.

«Σήμερα έχει σημασία αυτό που λέει ο λαός, παρά αυτό που λέγεται στις πλατείες», δήλωσε ο κ. Ερντογάν καθώς έριχνε την ψήφο του στην Κωνσταντινούπολη. «Η Τουρκία είναι περήφανη για εσένα», φώναζαν οπαδοί του καθώς αναχωρούσε από το εκλογικό κέντρο.

Αναγνώστες