Τί είναι το Aikido

Το Αϊκίντο είναι ένα δυναμικό σύστημα αυτοάμυνας. Χρησιμοποιεί τεχνικές οι οποίες βασίζονται σε κυκλικές κινήσεις και εναρμονίζονται με την ενέργεια του αντιπάλου. 

Άντρες, γυναίκες και παιδιά μπορούν... να επωφεληθούν εξίσου από αυτήν την πολεμική τέχνη, καθώς το aikido προάγει την σωματική ευλυγισία, την αυτοπεποίθηση και την ειρηνική διευθέτηση των συγκρούσεων. 

Το Αϊκίντο είναι μια σύγχρονη μη βίαιη, μη επιθετική γιαπωνέζικη πολεμική τέχνη η οποία αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Μοριχέι Ουέσιμπα (1883–1969). Στα γιαπωνέζικα, Αϊκίντο σημαίνει “ο τρόπος της αρμονίας με την δύναμη και την αρχή της φύσης”. Το Αϊκίντο προέρχεται από το παραδοσιακό μ πούντο της Ιαπωνίας (μπούντο, ο τρόπος των πολεμικών τεχνών) όμως προχωράει πέρα από το πεδίο του μπούντο. Είναι ένας δρόμος όπου η αιχμηρή ακμή της πολεμικής τέχνης χρησιμοποιείται σαν “δρόμος” για πνευματική καλλιέργεια. 


Ο ιδρυτής του Αϊκίντο ο Μοριχέι Ουέσιμπα, μελέτησε πολλές παραδοσιακές γιαπωνέζικες πολεμικές τέχνες συμπεριλαμβανομένου του τζουτζίτσου και της τέχνης του σπαθιού. Κατατάχτηκε στον αυτοκρατορικό γιαπωνέζικο στρατό και πολέμησε στον ρώσο–ιαπωνικό πόλεμο του 1905–6. Αυτή η πρώτη γεύση από πόλεμο μαζί με άλλες εμπειρίες κατά την διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων σφυρηλάτησε την αντίθεση του Ουέσιμπα για την χρήση των πολεμικών τεχνών για καταστρεπτικούς σκοπούς. Με το άνοιγμα του δικού του dojo στα 1930, ο Ουέσιμπα άρχισε να ψάχνει για την αληθινή σημασία του μπούντο ως έναν δρόμο για την πνευματική καλλιέργεια των ανθρώπων. Στα 1942 το Αϊκίντο αναγνωρίστηκε επίσημα ως πολεμική τέχνη του Ουέσιμπα. Μέχρι το θάνατο του Ουέσιμπα σε ηλικία 86 χρονών, ο Ο’Σένσει, όπως τον ονομάσανε, δίδαξε και προπόνησε μαθητές του και είδε το Αϊκίντο να απλώνεται σ’ όλο τον κόσμο. 
athens-aikikai.gr

Αναγνώστες