ΥΠΟΙΚ: "Κλειδωμένο" το νομοσχέδιο για τις τράπεζες – ανοιχτά τα άλλα μέτωπα

«Το βράδυ του Σαββάτου θα ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Ούτε η... κυβέρνηση ούτε η Τρόικα κάνουν πίσω για τις απολύσεις

«Το νομοσχέδιο για τις τράπεζες έχει κλειδώσει κατά 99,9%» διαβεβαίωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου μετά την ολοκλήρωση των πυρετωδών διαπραγματεύσεων με την τρόικα που συνεχίζονται και σήμερα Σάββατο.

«Το βράδυ του Σαββάτου θα ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τα αγκάθια μεταξύ τριμερούς και Αθήνας επικεντρώνονται πλέον στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την κατάργηση των τριετιών στα εργασιακά, στην απόλυση 2.000 δημόσιων υπαλλήλων το 2015 και στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ωστόσο υπάρχουν εκκρεμότητες και σε ενεργειακά και αποκρατικοποιήσεις. 

Ειδικότερα, η τριμερής ζητεί κατάργηση των τριετιών, με την κυβέρνηση να αντιπροτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μείωση κατά 50% των μισθολογικών προσαυξήσεων από τις ωριμάνσεις για την επανείσοδο των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον, η τρόικα ζητά απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον με σχετικό νομοθέτημα, αξίωση που επίσης βρίσκει αντίθετη την κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν 2.000 απολύσεις από το δημόσιο τομέα το 2015, με την κυβέρνηση ωστόσο επίσης να αντιδρά έντονα.

Όσον αφορά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ τόνιζε ότι «δεν μιλήσαμε γι’ αυτό, θα το αφήσουμε τελευταίο». 

Όλα τα ανοιχτά μέτωπα θα κλείσουν μαζί. Την Παρασκευή καλύφθηκε αρκετό έδαφος, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα τελειώσουμε» προσέθετε. 

Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, την Παρασκευή αποφασίστηκε η Eurobank να πάει για ΑΜΚ το συντομότερο δυνατόν -αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου το οποίο είναι απαραίτητο. 

Σε εννέα ημέρες από την ψήφιση στη Βουλή του επίμαχου ν/σ για τις τράπεζες, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα, η Eurobank θα μπορέσει να προχωρήσει σε γενική συνέλευση για την ΑΜΚ και τη συνακόλουθη ιδιωτικοποίησή της. Κυβερνητικός στόχος είναι ένα ποσοστό της Eurobank θα παραμείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά το μεγαλύτερο μέρος να πάει στον ιδιωτικό τομέα.

Αναφορικά με το σημερινό πρόγραμμα των υπουργών της κυβέρνησης με την τρόικα έχει ως εξής:

- Για τις 11:30 το πρωί του Σαββάτου επαναπρογραμματίστηκε η συνάντηση της τριμερούς με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος στο «μέτωπο» των εργασιακών, που αποτελεί και «αιχμή» των διαφωνιών.

- Στις 14:00 το μεσημέρι θα εισέλθει στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, με αντικείμενο το σχεδιαζόμενο κυβερνητικό σχέδιο στήριξης ενεργοβόρων βιομηχανιών.

- Στις 15:00 θα ακολουθήσει η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Κωστή Χατζηδάκη.

Αναγνώστες