Μαζική επιχείρηση «ειρήνευσης» στην πιο επικίνδυνη φαβέλα του Ρίο

Περισσότεροι από 1.400 αστυνομικοί, στρατιώτες και πεζοναύτες εισέβαλαν στο σύμπλεγμα Μάρε, που θεωρείται ...έδρα πολλών συμμοριών και εμπόρων ναρκωτικών. Σε λίγους μήνες η Βραζιλία φιλοξενεί το Μουντιάλ, ενώ το 2016 το Ρίο είναι η πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μαζική επιχείρηση σε μία από τις επικινδυνότερες και πολυπληθέστερες φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής περισσότεροι από 1.400 αστυνομικοί, στρατιώτες και πεζοναύτες στη Βραζιλία, λίγους μήνες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλου ποδοσφαίρου.

Στόχος της επιχείρησης ήταν η φαβέλα Μάρε, ένα σύμπλεγμα 15 παραγκουπόλεων που θεωρείται έδρα πολλών συμμοριών και εμπόρων ναρκωτικών. Αποτελεί σπίτι για 120.000 ανθρώπους, έχοντας έκταση μόλις 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το διεθνές αεροδρόμιο του Ρίο.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών δε σημειώθηκε το παραμικρό επεισόδιο, ενώ εντός των επόμενων ημερών άνδρες του στρατού αναμένεται να αρχίσουν περιπολίες στα σοκάκια της Μάρε, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη.

Η επιχείρηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος «ειρήνευσης» των φαβέλας, που άρχισε το 2008, με στόχο να μετατρέψει το Ρίο σε μία ασφαλέστερη πόλη, ενόψει του Μουντιάλ του 2014 αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η εγκληματικότητα στη Μάρε έχει αυξηθεί κατά τους τελευταίους μήνες, διότι επιχειρήσεις «ειρήνευσης» σε άλλες φτωχές συνοικίες έχουν υποχρεώσει συμμορίες και κυκλώματα ναρκωτικών να καταφύγουν εκεί.

Αναγνώστες