Θεσσαλονίκη: Μόλις ένας στους δέκα ενοικιαστές πληρώνει στην ώρα του

της Άννης Καρολίδου

«Με τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα, δεν μπορούνε να αναθερμάνουμε την αγορά και…
, όπως άλλωστε όλοι γνωρίζουμε, το μόνο τζάμπα τυρί, είναι το τυρί στη φάκα», δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, ο οποίος ήρθε στη Θεσσαλονίκη για τη γενική συνέλευση της τοπικής ένωσης ( ΕΝΙΑΘ).

Οι ιδιοκτήτες δεν ξεγελιούνται από το παραπάνω μέτρο, αφού από το 2009 έως σήμερα, είπε ο κ. Παραδιάς, η φορολογία στα ακίνητα έχει οκταπλασιαστεί, η μεταχείριση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί οι ιδιοκτήτες θα βγάλουν την περιουσία τους στο σφυρί και αυτοί θα κινδυνεύουν να καταλήξουν στη φυλακή. 

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, είπε ότι στις προτάσεις που κάνουν στα κυβερνητικά στελέχη, βρίσκουν απέναντί τους ένα τοίχο. «Προτείναμε να μειωθεί έστω στο μισό η φορολογητέα αξία των ξενοίκιαστων ακινήτων, να αποποινικοποιηθεί η αντικειμενική αδυναμία στη καταβολή του ΦΠΑ. Καμία πρόταση μας δεν έγινε δεκτή, γιατί από την κυβέρνηση φοβούνται ότι δεν θα τους βγει ο λογαριασμός στα φορολογικά έσοδα», λέει ο ίδιος.

Ειδικότερα για την αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ Κωνσταντίνος Χαϊδούτης, είπε ότι μιλάμε πλέον για πλήρη κατάρρευση. «Βλέπουμε μόνο πωλητήρια και οι τιμές στην αγορά δεν έχουν καμία σχέση με τις αντικειμενικές», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ.

Αλλά και η ενοικίαση δεν αποτελεί λύση για τους ιδιοκτήτες στις περισσότερες των περιπτώσεων, αφού τα φέσια έχουν γίνει ο κανόνας και ο συνεπής ενοικιαστής αποτελεί την εξαίρεση. 

«Στους δέκα ενοικιαστές, ο ένας πληρώνει στην ώρα του. Από τους υπόλοιπους, οι μισοί σχεδόν καθυστερούν τις καταβολές, ενώ οι άλλοι αφήνουν φέσια και λογαριασμούς απλήρωτους. Θα έλεγα ότι οι εκ συστήματος αφερέγγυοι  είναι κοντά στο 20%», κατέληξε ο κ.Χαΐδούτης.

Αναγνώστες