Ο ΟΗΕ ξεκίνησε έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου στη Σρι Λάνκα

Το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ξεκίνησε σήμερα έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου που φέρεται ότι διαπράχθηκαν από τον στρατό της Σρι Λάνκα και τους αντάρτες Ταμίλ κατά την... σύγκρουσή τους μεταξύ του 2002 και του 2009.

Έπειτα από έντονες συζητήσεις σχεδόν δύο ωρών, το Συμβούλιο ψήφισε υπέρ μιας απόφασης με την οποία ζητείται από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «να ξεκινήσει μια ενδελεχή έρευνα όσον αφορά τις κατηγορίες για την καταπάτηση και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (. . .) που έγινε και από τις δύο πλευρές στη Σρι Λάνκα κατά την περίοδο που καλύπτει η Επιτροπή για τα διδάγματα που αντλούνται και την συμφιλίωση», δηλαδή μεταξύ του 2002 και του 2009.

Η απόφαση αυτή, η οποία υποστηρίχθηκε κυρίως από τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ, υιοθετήθηκε με 23 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 12 αποχές. Την απόφαση αυτή απέρριψαν έντονα η Σρι Λάνκα, η οποία δεν είναι ένα από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου, το Πακιστάν, η Κίνα, η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Ρωσία.

Στο κείμενο της απόφασης υπογραμμίζεται ότι η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι επέμεινε πρόσφατα στην «ανάγκη να υπάρξει ένας διεθνής μηχανισμός έρευνας απουσία μιας αξιόπιστης εθνικής διαδικασίας με χειροπιαστά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με την απόφαση που υιοθετήθηκε σήμερα, η Υπάτη Αρμοστεία θα πρέπει να ανακοινώσει τα πρώτα συμπεράσματά της κατά την 27η συνεδρίαση του Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 8 ως τις 26 Σεπτεμβρίου. Επίσης θα πρέπει να παρουσιάσει μια πιο ολοκληρωμένη γραπτή έκθεση κατά την 28η συνεδρίασή του, τον Μάρτιο του 2015.

Η σύγκρουση ανάμεσα στους αντάρτες Ταμίλ και τον στρατό διήρκεσε από το 1972 ως το 2009 και προκάλεσε τον θάνατο, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ, συνολικά περίπου 100.000 ανθρώπων.

Το 2011 ειδικοί του ΟΗΕ κατηγόρησαν το Κολόμπο ότι προκάλεσε «δεκάδες χιλιάδες θανάτους» κατά την τελική επίθεση που εξαπέλυσε ο στρατός κατά των Ταμίλ, οι οποίοι κατηγορούνται επίσης για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Σρι Λάνκα έχει μέχρι σήμερα απορρίψει την πραγματοποίηση οποιασδήποτε ανεξάρτητης έρευνας.

Ο πρόεδρος της χώρας αντέδρασε σήμερα δηλώνοντας ότι το Κολόμπο απορρίπτει την απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να ξεκινήσει μια έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου που φέρεται ότι διαπράχθηκαν κατά την σύγκρουση μεταξύ του στρατού και των ανταρτών Ταμίλ.

«Την απορρίπτουμε. Η απόφαση αυτή μόνον βλάπτει τις προσπάθειές μας για συμφιλίωση. Δεν βοηθάει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ρατζαπάκσε.

«Ωστόσο δεν αποθαρρύνομαι. Θα συνεχίσουμε την διαδικασία της συμφιλίωσης που ξεκίνησα εγώ», σημείωσε τηλεφωνικώς.

Αναγνώστες