Κασουλίδης: Η Τουρκία να δείξει σοφία και να τερματίσει τις προκλήσεις

Να επιδείξει περισσότερη σοφία κάλεσε την Άγκυρα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, υπενθυμίζοντας την προειδοποίηση Αναστασιάδη για τερματισμό των διαπραγματεύσεων αν συνεχιστούν οι προκλήσεις την ΑΟΖ. 

Επιπλέον..., ξεκαθάρισε ότι η Λευκωσία δεν θα προχωρήσει μονομερώς σε άρση των αντιρρήσεων της για άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην διαπραγμάτευση Τουρκίας – Ε.Ε. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Κύπρος δεν πρόκειται να ανοίξει τα κεφάλαια «δωρεάν» αν και η Τουρκία δεν κάνει αντίστοιχες κινήσεις.

Ο κ. Κασουλίδης σε συνέντευξη που έδωσε στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου έκανε αναφορά και στη πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, σημειώνοντας πως η πόλη θα πρέπει να επιστραφεί πριν οι δύο κοινότητες φτάσουν σε δημοψηφίσματα για επίλυση του Κυπριακού, έτσι ώστε η Άγκυρα να πείσει τους Ελληνοκύπριους για την ύπαρξη καλής θέλησης και για τις προθέσεις της να τιμήσει την συμφωνία. Επεσήμανε ακόμα ότι η Αμμόχωστος για να μπορέσει να κατοικηθεί χρειάζεται χρόνο και έργα υποδομής αφού θα πρέπει να ηλεκτροδοτηθεί, να δημιουργηθεί αποχετευτικό σύστημα και να υδροδοτηθεί με πόσιμο νερό.

Σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επιφυλάξεις για την αισιοδοξία του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι δυνατόν σε λίγους μήνες να υπάρξει συμφωνία. «Ο κ. Ναμί μπορεί να νιώθει ότι είναι θαυματουργός, εγώ δεν είμαι», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

Αναγνώστες