Τρομοκράτης που σχεδίαζε να... ανατινάξει την Κυανή Ακτή κυκλοφορούσε στην Ορεστιάδα!

Συνελήφθη την Τετάρτη το βράδυ στη Γαλλία ένας 23χρονος Γάλλος υπήκοος, Αλγερινής καταγωγής, ο οποίος ετοίμαζε να τινάξει στον αέρα την Κυανή Ακτή!

Ο 23χρονος καταζητούνταν από την Ιντερπόλ, όταν...
εισήλθε στην Ελλάδα από τη Συρία και κατέλυσε σε πανδοχείο στην Ορεστιάδα. Η αντιτρομοκρατική τον παρακολουθούσε και τον Δεκέμβριο του 2013 έκανε έφοδο στο δωμάτιό του, όπου βρήκε και κατέσχεσε ένα usb και ένα φορητό υπολογιστή. 

Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν, καθως δεν είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα κατά την παραμονή του στη χώρα μας και έτσι ο τρομοκράτης ταξίδεψε στη Γαλλία.

Η αντιτρομοκρατική αποκρυπτογράφησε το usb, στο οποίο ήταν αποθηκευμένα, μεταξύ άλλων, σχεδιαγράμματα για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και ειδοποίησε τις γαλλικές αρχές για τον 23χρονο, τον οποίο συνέλαβαν χθες το βραδυ.

Από τη Γαλλία έγινε γνωστό, ότι ο τρομοκράτης ανήκε σε οργάνωση που ήταν παρακλάδι της Αλ Κάιντα, καθώς και ότι βρέθηκαν στην κατοχή του ένα πιστόλι και 900 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης TATP, που ήταν μέσα σε κουτιά με καρφιά, προκειμένου να υπάρξουν όσο γίνεται περισσότερα θύματα.

Να σημειωθεί ότι αυτή η ύλη είχε χρησιμοποιηθεί σε βόμβα της Αλ Κάιντα το 2011. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αστυνομίας:

"Σχετικά με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, που αφορούν σε παροχή βοήθειας από την Ελληνική Αστυνομία, για τον εντοπισμό και σύλληψη από τις γαλλικές διωκτικές Αρχές 23χρονου, για τρομοκρατική δραστηριότητα στη Γαλλία, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Ο 23χρονος υπήκοος Γαλλίας εντοπίστηκε στις 3/1/2014 στην Ορεστιάδα και εξετάσθηκε από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία), για ενδεχόμενη τρομοκρατική δραστηριότητα.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης δεν προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία για εμπλοκή του 23χρονου σε εγκληματική δραστηριότητα στη χώρα μας, ούτε υπήρχε σε βάρος του διεθνές ένταλμα αναζητήσεων οπότε και αφέθηκε ελεύθερος.

Όποιες άλλες πληροφορίες προέκυψαν και όποια στοιχεία κρίθηκαν αξιοποιήσιμα για περαιτέρω έρευνα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, παρασχέθηκαν άμεσα, στις 3/1/2014, όπως επίσης στις 23/1/2014 και στις 28/1/2014, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας στις γαλλικές διωκτικές Αρχές, προκειμένου να αξιολογηθούν και διερευνηθούν. 

Οι πληροφορίες αυτές και η εν γένει συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας συνέβαλλαν καίρια στον εντοπισμό και στην αποκάλυψη της δράσης του 23χρονου από την Αστυνομία της Γαλλίας".

Αναγνώστες