Άτυπο «δημοψήφισμα» οργανώνουν την Κυριακή οι φιλορώσοι κάτοικοι του Χάρκοβο

Η ένταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο στην ανατολική Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση φιλορώσων ακτιβιστών από το Χάρκοβο...
ότι θα οργανώσουν την Κυριακή ένα άτυπο «δημοψήφισμα», την ώρα που οι κάτοικοι της Κριμαίας θα ψηφίζουν για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.

Στην προκήρυξη που εξέδωσε το φιλορωσικό κίνημα του Χάρκοβο, όπου ανακοινώνεται επίσης ότι αύριο θα οργανωθούν διαδηλώσεις στην πόλη αυτή αλλά επίσης και στο Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Μαριούπολη και την Οδησσό, προτείνεται να διεξαχθεί μια ψηφοφορία παρόμοια με αυτήν της Κριμαίας. Το ερώτημα για τους κατοίκους των περιοχών αυτών θα είναι το ίδιο, εάν δηλαδή προτιμούν να τους παραχωρηθεί διευρυμένη αυτονομία ή να ενωθούν με τη Ρωσία.

Οι υπογράφοντες το κείμενο ανέφεραν ότι στην κεντρική πλατεία του Χαρκόβου θα στηθούν 100-200 κάλπες και πρότειναν «να καταλάβουν την εξουσία» και «να ζητήσουν τη βοήθεια της Ρωσίας».

Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στον κυβερνήτη της περιοχής Ιγκόρ Μπαλούτα, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτες συσκέψεις με τους υπευθύνους των υπηρεσιών ασφαλείας και έκανε έκκληση στους κατοίκους να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις προειδοποιώντας μάλιστα για «πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες».

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των βασικών ηγετών του νέου κυβερνητικού συνασπισμού της Ουκρανίας, κατήγγειλε το «δημοψήφισμα» του Χαρκόβου και κάλεσε τις υπηρεσίες ασφαλείας να συλλάβουν τους οργανωτές του, εκφράζοντας ανησυχία για μια ενδεχόμενη «προβοκάτσια» εκ μέρους της Ρωσίας.

Αναγνώστες