Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα κορεσμένα λιπαρά βλάπτουν την καρδιά

Ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού δε μειώνεται αν απαρνηθούμε το βούτυρο και το αντικαταστήσουμε με το ηλιέλαιο, υποστηρίζουν ερευνητές από το Βρετανικό Ίδρυμα για την Καρδιά...

Αντίθετα με όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τον περιορισμό του κινδύνου καρδιοπάθειας εάν αντικαταστήσουμε τα βλαβερά κορεσμένα λιπαρά με πιο υγιεινά πολυακόρεστα λίπη.

Η σχετική μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από 72 διαφορετικές έρευνες, για περισσότερα από 600.000 άτομα.

Τα προηγούμενα χρόνια, γιατροί και διατροφολόγοι προέτρεπαν να περιορίσουμε τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή μας, αντικαθιστώντας τα με ακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχει το ελαιόλαδο.

Υποστήριζαν ότι τα υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή αυξάνουν τη χοληστερόλη στο αίμα, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται στο βούτυρο, τα μπισκότα, τα αλλαντικά, το τυρί και την κρέμα γάλακτος. Η συνιστώμενη ποσότητα για τους άνδρες είναι μέχρι 30 γραμμάρια ημερησίως και για τις γυναίκες 20.

Ωστόσο, η αναλυτική επισκόπηση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine δε βρήκε στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την οδηγία. Οι αναλύσεις δεν υπέδειξαν κάποια άμεση σχέση μεταξύ των κορεσμένων λιπαρών και του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Παράλληλα, η συνολική κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών δε φάνηκε να προστατεύει την καρδιά.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους σε καμία περίπτωση δεν υποδεικνύουν πως είναι καλό να τρώμε πολύ τυρί και πολλά γλυκά.

Αναγνώστες