Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου

Ποινική δίωξη σε βάρος του Γιώργου Προβόπουλου έχει ασκήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας μετά από μηνυτήρια αναφορά ιδιώτη, ο οποίος διεκδικεί από την ΤτΕ τα...
πορίσματα που κατά καιρούς έχει εκδώσει για τη Συνεταιριστική τράπεζα της Λαμίας, την οποία από τον Μάρτιο του 2012 έχει θέσει υπό εκκαθάριση.

Όπως αναφέρει το koutipandoras η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και το ΣΔΟΕ, έχουν διαπιστώσει σε ελέγχους τους στη Συνεταιριστική της Λαμίας από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας παρατυπίες, κυρίως ως προς τη χορήγηση δανείων προς ημετέρους, τα οποία δεν εξυπηρετούνταν, η είσπραξή τους θεωρείτο αμφίβολη, δεν ικανοποιούσαν τα πιστωτικά κριτήρια και ορισμένα είχαν σοβαρές ενδείξεις αδυναμιών του πιστούχου, λόγοι για τους οποίους η τράπεζα τέθηκε τελικώς υπό εκκαθάριση.

Πηγές, οι οποίες γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα τεκταινόμενα στη Συνεταιριστική της Λαμίας, καταγγέλλουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ενημέρωσε ποτέ τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές για τα συμπεράσματά της, προκειμένου εκείνες να κινηθούν εναντίον όσων βύθισαν τη Συνεταιριστή Τράπεζα στο βάλτο των ελλειμμάτων, ενώ η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος αντέτεινε ότι προέβη στις κατάλληλες ενέργειες για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας, ισχυριζόμενη ότι η δική της αποστολή έληγε με την κατάθεση των πορισμάτων.

Τη μήνυση εναντίον του Γ. Προβόπουλου και της ΤτΕ έχει υποβάλει ο Γιώργος Μανδηλάς, ο οποίος διεκδικούσε να αναγνωριστεί ως μέτοχος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας, καθώς έχει κληρονομήσει σημαντικό μερίδιο από τον πατέρα του.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να του παραδοθούν όλα τα πορίσματα που έχει εκδώσει η Τράπεζα της Ελλάδος πριν θέσει υπό εκκαθάριση τη Συνεταιριστική, πράγμα το οποίο έγινε δεκτό από τα δικαστήρια, τα οποία έκριναν ότι έχει έννομο συμφέρον.

Παρά ταύτα, η Τράπεζα της Ελλάδος, λειτουργώντας ως κράτος εν κράτει, αποφάσισε να παραδώσει μεν τα πορίσματα στη Δικαιοσύνη, όχι όμως όλα και κυρίως, ζήτησε να μην παραδοθούν στον μηνυτή, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε έγγραφό της προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, «να αποφευχθεί οποιαδήποτε ζημιά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στη Συνεταιριστική Τράπεζα και τρίτους συναλλασσομένους με αυτή»!

Έτσι, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Μάριος Αραβαντινός στο koutipandoras παρανομώντας, παρέδωσε μόνο τα πορίσματα που είχαν συνταχθεί μέχρι το 2006 και όχι εκείνα των επόμενων χρόνων, στα οποία, συμπεριλαμβάνονται γνωστά ονόματα, τα οποία με τις πρακτικές τους οδήγησαν τη Συνεταιριστική της Λαμίας στο κλείσιμο και τους μετόχους και πελάτες της στην απόγνωση.

Στις 13 Ιανουαρίου, ο μηνυτής ενημερώθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι έχει δοθεί νέα παραγγελία προκειμένου να του παραδοθούν τα πορίσματα από το 2006 κι έπειτα εντός δέκα ημερών.

Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος επέμεινε στην παράνομη απόφασή της να μην τα παραδώσει στον Γ. Μανδηλά, ο οποίος είχε έννομο συμφέρον.

Στο μεταξύ, η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη στον Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, θα κληθεί από την 18η πταισματοδίκη Αθηνών, η οποία έχει αναλάβει την προανάκριση, να καταθέσει για την υπόθεση μη παράδοσης των πορισμάτων.

directnews.gr

Αναγνώστες