Φρέσκα ερωτήματα για την τραγωδία στη Νότια Κορέα – στους 28 οι νεκροί

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της χώρας, ο πλοίαρχος δεν βρισκόταν στο πηδάλιο την ώρα που το πλοίο πήρε κλίση. τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως το σκάφος, βάρους 6.852 τόνων, ενδέχεται να ....
επιχείρησε μία απότομη στροφή λίγη ώρα πριν την τραγωδία.

Φρέσκα ερωτήματα για τις πιθανές ευθύνες του πλοιάρχου και του πληρώματος του μοιραίου σκάφους που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Νοτίου Κορέας φέρνουν στο φως οι έρευνες για τα αίτια του τραγικού ναυαγίου, αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της χώρας, ο πλοίαρχος δεν βρισκόταν στο πηδάλιο την ώρα που το πλοίο πήρε κλίση, με τον έλεγχο του σκάφους να βρίσκεται στα χέρια του τρίτου αξιωματικού. Ο καπετάνιος ενδέχεται να μη βρισκόταν καν στη γέφυρα τη στιγμή της τραγωδίας.

Τα αίτια του ναυαγίου δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Παρά ταύτα, τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως το σκάφος, βάρους 6.852 τόνων, ενδέχεται να επιχείρησε μία απότομη στροφή λίγη ώρα πριν την τραγωδία, μανούβρα που ενδέχεται να μετακίνησε μέρος του φορτίου του, προκαλώντας κλίση και εισροή υδάτων.

Την ίδια στιγμή, έρευνες του Associated Press με βάσει τις επικοινωνίες του σκάφους με την ακτή καταδεικνύουν πως ο πλοίαρχος καθυστέρησε την εκκένωση του σκάφους για περίπου 30 λεπτά αφού αξιωματούχος της νοτιοκορεατικής υπηρεσίας μεταφορών είχε διατάξει προετοιμασίες για εγκατάλειψη του σκάφους.

Έως τώρα έχουν ανασυρθεί 28 πτώματα, ενώ 268 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, περισσότερες από 50 ώρες μετά την τραγωδία. Οι περισσότεροι εκ των 475 επιβαινόντων στο σκάφος ήταν μαθητές που συμμετείχαν σε σχολική εκδρομή.

Οι περισσότεροι αγνοούμενοι κατά πάσα πιθανότητα παγιδεύτηκαν στο «κουφάρι» του σκάφους, γεγονός που σημαίνει πως ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αγγίξει τους 300.

Έχουν διασωθεί 179 άτομα.

Την ίδια ώρα, η Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι οι δύτες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εισέλθουν στο εσωτερικό του πλοίου.

Αναγνώστες