ΣτΕ: Τον Σεπτέμβριο η συζήτηση για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

Στις 19 Σεπτεμβρίου θα εξεταστεί η αίτηση του τέως προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και άλλων 53 Αθηναίων, που στρέφονται κατά της πεζοδρόμησης την οποία προωθεί το Ίδρυμα Ωνάση

Ο πρόεδρος του....
Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος  προσδιόρισε να συζητηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 η αίτηση του τέως προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  Ιωάννη Αλαβάνου και άλλων 53 Αθηναίων, που στρέφονται κατά της πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου  την οποία προωθεί το Ίδρυμα Ωνάση.

Ειδικότερα, οι 54 ζητούν να ακυρωθεί ως παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία η από 12.2.2014 απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για «την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και την επέκταση του τραμ σε συναφείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κέντρο της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου».

Ειδικότερα, στην πρώτη προσφυγή κατά της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, υποστηρίζουν οι 54 Αθηναίοι ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, έρχεται σε σύγκρουση  με τις διατάξεις του νόμου 1515/1985 που ενέκρινε το ρυθμιστικό σχέδιο των Αθηνών και την υπουργική απόφαση του 1988 με την οποία εγκρίθηκε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Παράλληλα, η πεζοδρόμηση, υποστηρίζεται επιπρόσθετα, ότι είναι αντίθετη τόσο στην  Ευρωπαϊκή όσο και στην εθνική νομοθεσία, καθώς πριν την έκδοση της επίμαχης υπουργικής απόφασης δεν προηγήθηκε στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά ούτε συντάχθηκε μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων.
aftodioikisi.gr

Αναγνώστες