Πώς η κρίση στην Ουκρανία επηρεάζει την ελληνική οικονομία

Σύσκεψη με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων προκειμένου να εκτιμηθούν οι συνέπειες της κρίσης μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας στον ελληνικό τουρισμό, το εμπόριο και τις εξαγωγές μας και να εξετασθούν ...τρόποι έγκαιρης αντιμετώπισης, συγκάλεσε στο ΥΠΕΞ ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ κ. Παναγιώτης Μίχαλος,

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των υπουργείων Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Μεταφορών, καθώς και 14 παραγωγικοί φορείς που εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στην Ρωσία, παρουσιάζοντας τις έως τώρα οικονομικές επιπτώσεις που έχουν υποστεί στον κλάδο τους, καθώς και τις εκτιμήσεις τους για το μέλλον.

Εκτιμάται ότι η κρίση θα επηρεάσει τις διμερείς οικονομικές συναλλαγές της χώρας μας με τη Ρωσία λόγω της διολίσθησης του ρουβλίου, του περιορισμού των εξαγωγών μας, της διαφαινόμενης μείωσης των εξαγωγών των οπωροκηπευτικών μας και τις σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό.

Στον τομέα των μεταφορών, λόγω της κρίσης οι μεταφορείς αναγκάζονται να εισέλθουν στην Ρωσία μέσω Λευκορωσίας, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η διαδρομή κατά μιάμιση ημέρα (από τρεισήμισι σε πεντέμισι ημέρες), να δυσχεραίνει η γρήγορη μετακίνηση ευπαθών εμπορευμάτων και να αυξάνει το σχετικό κόστος. Το 11% των Ελλήνων μεταφορέων δουλεύουν μόνιμα με τη Ρωσία και το 20% περιστασιακά, αναλoγία ικανή να επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο σε περίπτωση νέων κυρώσεων.

Σημειωτέον, ότι η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει αύξηση των αδειών διέλευσης μέσω Λευκορωσίας. Από ενδεχόμενη επιδείνωση των όρων μεταφοράς θα πληγούν κλάδοι που εξάγουν ευπαθή προϊόντα όπως τα οπωροκηπευτικά και τα προϊόντα ιχθυοκαλλιεργειών. Σήμερα, οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών έχουν άνω του 35% της Ρωσικής αγοράς τσιπούρας – λαβρακίου με το υπόλοιπο να ελέγχεται κυρίως από τουρκικές εταιρίες. Παράλληλα, η ρωσική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Έλληνες εξαγωγείς κονσερβοποιημένου ροδάκινου, καθώς απορροφά το 15% του συνόλου των εξαγωγών μας.

Εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου ανέφεραν ότι οι αφίξεις από Ρωσία προς τη Χαλκιδική εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν μείωση της τάξεως του 15%, με προβλέψεις για μείωση του ρωσικού τουριστικού ρεύματος συνολικά για όλη την Ελλάδα από 10% έως 30%. Ως γνωστόν, οι αφίξεις Ρώσων τουριστών το 2013 υπερέβησαν το 1,4 εκατ. έναντι 1 εκατ. Το 2012 σημειώνοντας αύξηση 45,87%. Το τουριστικό συνάλλαγμα της χώρας μας το 2013 έφθασε τα 1,342 δισ. ευρώ, αφού κάθε Pώσος τουρίστας ξοδεύει 1.079 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η μέση κατανάλωση του τουρίστα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 670 ευρώ.

Αναγνώστες