Ποιός είναι πραγματικά ο Τάκης Μπαλτάκος -Eνα ταραγμένο βιογραφικό [εικόνες]

Ο γνωστός και καταξιωμένος νομικός Παναγιώτης (Τάκης) Μπαλτάκος ακολουθεί τον Αντώνη Σαμαρά από το 1992. Ηταν ο άνθρωπος που διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον ...
Κώστα Καραμανλή και στενές φιλικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό, επιτυγχάνοντας να συνδέει τις δύο ομάδες της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως λένε μάλιστα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και τον τέως πρωθυπουργό. Η σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή αρχίζει πολλά χρόνια πίσω, όταν το 1985 βρέθηκαν μαζί στο δικηγορικό γραφείο του Τρύφωνα Κουταλίδη. Έμειναν κάτω από την ίδια στέγη για τέσσερα ολόκληρα χρόνια μέχρι το 1989, οπότε και ο κ. Μπαλτάκος συνέχισε την πορεία του στο πλευρό του Αλέξανδρου Λυκουρέντζου μέχρι το 1993. Φυσικά, με τον πρώην πρωθυπουργό τούς ενώνει και η πράσινη αγάπη... ο Παναθηναϊκός.

Με τον Αντώνη Σαμαρά η σχέση τους ξεκινά λίγα χρόνια πριν, το 1982, σε ηλικία μόλις 28 ετών. Τριάντα ολόκληρα χρόνια έχουν χτίσει μια δυνατή φιλία και μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης.

Και στο ποδόσφαιρο
Ανατρέχοντας στο... βιογραφικό του κ. Μπαλτάκου δεν μπορεί να μη «σταθεί» κανείς στα 8 ολόκληρα χρόνια (από το 1990 μέχρι το 1998) της θητεία του ως νομικού συμβούλου στην ΕΠΑΕ με πρόεδρο όλα αυτά τα χρόνια τον αείμνηστο Γιώργο Δέδε.

Την ίδια περίοδο μάλιστα (1992-1997) βρισκόταν και στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός ως νομικός σύμβουλος των αδελφών Γιαννακόπουλου. Από εκείνη την περίοδο ιστορικές πλέον έχουν μείνει οι μάχες του με τον αντιπρόεδρο της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργο Σαλονίκη, καθώς και τον σημερινό του φίλο, Γιάννη Ιωαννίδη. Ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού τότε ήταν ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού και εκείνα που τους χώριζαν ήταν... πολλά, αλλά μόνο αθλητικά.

Η στενή συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε το 1992, όταν εκείνος ήταν υπουργός Εξωτερικών. Εμπιστεύθηκε τον Τάκη Μπαλτάκο για την ΟΚΕ Εξωτερικών. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι την παραίτηση Σαμαρά. Ακριβώς την ίδια μέρα ο κ. Μπαλτάκος υπέβαλε την παραίτησή του και αποσύρθηκε από την πολιτική.

Αμοιβαία εμπιστοσύνη
Αυτό μέχρι το 2004. Ήταν η χρονιά που ο Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε στην κεντρική πολιτική σκηνή και εκλέγεται ευρωβουλευτής. Το πρώτο πράγμα που τότε έκανε ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν να τον καλέσει κοντά του. Ο Τ. Μπαλτάκος εντάσσεται χωρίς δεύτερη σκέψη στο επιτελείο του και τον ακολουθεί έκτοτε. Η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης που ήδη είχε χτιστεί μέσα στα χρόνια δεν επέτρεπε και άλλη επιλογή. Αλλά και όταν ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, στα δύσκολα νομικά θέματα ήξερε πάντα πού μπορούσε να απευθυνθεί...

Στον Τ. Μπαλτάκο στηρίχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς και αφότου ανέλαβε την προεδρία του κόμματος. Ο γνωστός νομικός εγκαταστάθηκε στη Βουλή και ανέλαβε την «προστασία» του κόμματος στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Από τα χέρια του θα περνούσαν τα πάντα και τίποτε δεν θα έφευγε, αν πριν δεν είχε δώσει εκείνος το πράσινο φως για τη νομική του αρτιότητα.

Ο δικηγόρος με τις περίεργες συγγραφικές ανησυχίες
Ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου έχει όμως και συγγραφικές ανησυχίες.

Στο ιστορικό του βρίσκονται και δύο βιβλία: «Το τέλος του εφιάλτη» και «Ερμοκοπίδες».

Το πρώτο σε γυρίζει στη Σπάρτη. Έχουν περάσει 10 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα που δεν έχουν ξεχάσει την προδοσία του Εφιάλτη είναι φυσικά οι Σπαρτιάτες. Εδώ και 10 χρόνια έχουν σταλεί ειδικές ομάδες στην περιοχή που έδρασε ο Εφιάλτης, προσπαθώντας να τον εντοπίσουν και να τον εξοντώσουν, δείχνοντας ότι η Σπάρτη ποτέ δεν ξεχνάει. Ο ήρωάς μας είναι ο αρχηγός μιας Κρυπτείας που αναλαμβάνει πάνω στον δέκατο χρόνο να συνεχίσει την αποστολή που είχε ξεκινήσει εδώ και τόσα χρόνια. Για καλή του τύχη, ο Εφιάλτης γυρνάει στην Ελλάδα από τις Σάρδεις στις οποίες βρισκόταν για να βρει την αγαπημένη του Φοίβη, που εν τω μεταξύ είχε παντρευτεί ένα Σπαρτιάτη που είχε αναλάβει την αποστολή να βρίσκεται πάντα κοντά της για να έχει στοιχεία για τον προδότη. Το τέλος του Εφιάλτη πλησιάζει ολοένα και περισσότερο.

Με την αρχαία ελληνική ιστορία, έστω και μέσα από μια μυθιστορηματική διάθεση, ασχολήθηκε και με το δεύτερο βιβλίο του. Ερμοκοπίδες είναι αυτοί που κατ' εντολή των ολιγαρχικών έσπασαν τις μαρμάρινες στήλες του Ερμή που βρίσκονταν μπροστά στα σπίτια της αρχαίας Αθήνας καθώς και μπροστά σε ιερά. Η πράξη αυτή έγινε με σκοπό να εκληφθεί ως κακός οιωνός για την εκστρατεία κατά της Σικελίας, που ετοίμαζαν οι δημοκρατικοί υπό τον Αλκιβιάδη και την οποία οι ολιγαρχικοί θεωρούσαν αυτοκαταστροφική. Οι «Ερμοκοπίδες» αρχίζουν με μία έξοχη σκηνή μάχης στη Σφακτηρία, ανάμεσα στους νικητές Αθηναίους και τους ηττημένους Λακεδαιμόνιους. Ο νεαρός Σπαρτιάτης Άγις δεν πέφτει νεκρός στη μάχη, αλλά καταλήγει στην Αθήνα αφού έχει πρώτα μάθει τα ήθη και την προφορά ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται ως κατάσκοπος των Σπαρτιατών. Οι «Ερμοκοπίδες» θίγουν μυθοπλαστικά καίρια ζητήματα της ιστορικής εξέλιξης της Αθήνας και της Σπάρτης γύρω στο 410 π.Χ., κυρίως, όμως, επιχειρούν μία ψυχογραφία. Ο Αγις, ο Αγησίλαος και η Λήδα είναι συγκινητικά χτισμένοι χαρακτήρες και ορισμένοι διάλογοι αγγίζουν βαθιές χορδές.

Στην παρουσίαση του πρώτου του βιβλίου μίλησαν οι Γιάννης Ιωαννίδης, Αλέξανδρος Λυκουρέντζος, Γιάννης Μανθόπουλος αλλά και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Άλλωστε ο ίδιος διατηρεί πολύ καλές και φιλικές σχέσεις με το ζεύγος Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου.

Στο δεύτερο βιβλίο του το «παρών» μιλώντας έδωσαν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξανδρος Λυκουρέντζος, ο Γιάννης Πρετεντέρης, η Λιάνα Κανέλλη και ο Νάσος Αλευράς.

Η προσωπική του ζωή
Στην προσωπική του ζωή ο Τάκης Μπαλτάκος είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα Παπαϊωάννου και πατέρας δύο παιδιών: του 25χρονου Δημήτρη και της 18χρονης Αλεξίας. Και τα δύο του παιδιά φαίνεται πως έχουν επηρεαστεί από τον πατέρα τους. Ο Δημήτρης, έχει κάνει μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες, διορίστηκε στο Λιμενικό και είναι ο νεαρός που έκανε γυαλιά καρφιά το γραφείο της Χρυσής Αυγής μετά τις αποκαλύψεις του Ηλία Κασιδιάρη για τον πατέρα του.
Η Αλεξία σπουδάζει πολιτικές επιστήμες στη Μεγάλη Βρετανία. 
Πηγή iapopsi.gr

Αναγνώστες