ΔΕΙΤΕ: Συμβουλές ομορφιάς από το 1910: Οι απίστευτες πρακτικές των γυναικών της εποχής

Τα χρόνια περνούν και οι συνήθειες αλλάζουν, ενώ η τεχνολογία και η αισθητική εξελίσσεται παρουσιάζοντας νέες πρωτοποριακές πρακτικές. Αυτό που μένει απαράλλαχτο... διαμέσου των αιώνων όμως, είναι η ανάγκη των γυναικών για νεότητα και ομορφιά.

Οπως αναφέρει η Daily Mail, στο βιβλίο «Health and Beauty Hints» από το μακρινό 1910, η συγγραφέας Μάργκαρετ Μίξτερ, δίνει συμβουλές ομορφιάς και ευεξίας που μάλλον ξεκαρδιστικές ακούγονται στη σύγχρονη εποχή.

Η Μίξτερ επιμένει στη σημασία του να είναι το δέρμα σφριγηλό και χωρίς ρυτίδες, στο πρόσωπο και στο λαιμό και συστήνει δυνατά μασάζ με έλαια και αλοιφές: «Το δέρμα έχει την τάση να πέφτει με τα χρόνια οπότε όλοι οι μύες πρέπει να τρίβονται. Το μασάζ στο πρόσωπο πρέπει να είναι με δύναμη και από κάτω προς τα πάνω» γράφει.

Για κρέμα νυκτός, η Μίξτερ προτείνει ένα μείγμα αμυγδαλέλαιου, κεριού, λανολίνης, λίπους φάλαινας, ανθόνερου και φουντουκιού, ενώ η εφαρμογή του σκευάσματος, διαφέρει ανάλογα με το σχήμα του προσώπου: «Τρίψτε μαλακά για να κάνετε τα μάγουλα να δείχνουν στρογγυλά και αν έχετε διπλοσάγονο τρίψτε με δύναμη για να διαλύσετε το λίπος».

Οσο για τη φροντίδα των μαλλιών, η πρόταση της Μίξτερ είναι μάλλον ανατριχιαστική, αφού συστήνει λούσιμο μόνο μία φορά στις 3 εβδομάδες και τις υπόλοιπες ημέρες καθαρισμό των μαλλιών με καλαμποκάλευρο. Οπως γράφει η ίδια: «το καλαμποκάλευρο πρέπει να απομακρύνεται με μια μεγάλη μαλακή βούρτσα», ενώ τονίζει τη σημαντικότητα του ήλιου για τη ζωντάντια των μαλλιών και συστήνει να αποφεύγεται το λούσιμο τις μουντές ή συννεφιασμένες μέρες.

Τέλος μεγάλη σημασία δίνει και στο βούρτσισμα, τονίζοντας ότι «Το χτένισμα των μαλλιών πριν μια γυναίκα πάει για ύπνο είναι εκ των ων ου άνευ. Συστήνονται είκοσι βουρτσίσματα αφού όλοι οι κόμποι ξεμπερδευτούν με χτένα»

Αναγνώστες