Ένα σούπερ μάρκετ δεν πετάει τρόφιμα – Τα κάνει ενέργεια για το 100% των αναγκών του

Ένα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία αποδεικνύει ότι υπάρχει τρόπος να εκμεταλλευτούμε τα τρόφιμαπου καταλήγουν στους κάδους των απορριμμάτων...

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ένα κατάστημα Sainsbury’s στη δυτική Αγγλία θα απεξαρτηθείαπό το κεντρικό δίκτυο ενέργειας για να τροφοδοτηθεί από την ενέργεια που παράγει η αναερόβια χώνευση υπολειμμάτων τροφίμων.

Η εκμετάλλευση των αποβλήτων τροφίμων θα γίνει σε συνεργασία με την εταιρεία ανακύκλωσης Biffa.

Τα Sainsbury’s, γνωστή αλυσίδα σούπερ-μάρκετ στη Βρετανία, είναι ο μεγαλύτερος χρήστης ενέργειας από τρόφιμα και αναερόβια χώνευση οργανικών αποβλήτων στη χώρα: συνολικά παράγει ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει έως 2.500 νοικοκυριά κάθε χρόνο.

Πλέον ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας θα βασιστεί εξολοκλήρου στα οργανικά απόβλητα από τρόφιμα για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες. Τα υπολείμματα τροφίμων από το σούπερ-μάρκετ στο Κάννοκ θα μεταφέρονται στην κοντινή μονάδα της Biffa όπου θα μετατρέπονται σε αέριο βιομεθάνιο το οποίο εν συνεχεία θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας που θα επιστρέφει στο κατάστημα μέσω ενός καλωδίου μήκους 1,5 χιλιομέτρων.

Προτεραιότητα βέβαια για τα περισσεύματα τροφίμων δίνεται σε Τράπεζες Τροφίμων και φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ακολουθούν κτηνοτρόφοι που έχουν ανάγκη για ζωοτροφή, ακόμα και οι πίθηκοι ενός κοντινού ζωολογικού κήπου τρώνε μπανάνες από το Sainsbury’s.

Ό,τι περισσέψει μετατρέπεται σε ενέργεια. “Δεν στέλνουμε οργανικά απόβλητα στις χωματερές και αναζητούμε διαρκώς νέους τρόπους για να επαναχρησιμοποιήσουμε και να ανακυκλώσουμε αναφέρει ο επικεφαλής του τομέα Αειφορίας της εταιρείας Πωλ Κριού.

Αναγνώστες