Ένα 24ωρο μετά το θάνατο της 56χρονης επανασύνδεσαν το ρεύμα- Προανάκριση από τη ΔΕΗ

Δε λέει να κοπάσει ο θόρυβος που προκάλεσε η τραγική κατάληξη της παραπληγικής γυναίκας - Η νέα απάντηση της ΔΕΗ και η σύσταση Επιτροπής Διοικητικής Προανάκρισης για την υπόθεση...

Διαστάσεις λαμβάνει η τραγωδία με την 56χρονη Ευτυχία Ποποδάκη που άφησε την τελευταία της πνοή καθώς, ενώ υποστηριζόταν μηχανικά η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα.

Η ειρωνία της υπόθεσης είναι ότι περίπου ένα 24ωρο μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης στο σπίτι της άτυχης γυναίκας, το ρεύμα επανασυνδέθηκε, η ίδια ωστόσο δεν ήταν εκεί... Συγγενείς και γείτονες που βρέθηκαν στο σημείο άρχισαν να "χειροκροτούν" ειρωνικά την κίνηση αυτή της ΔΕΗ που όπως επεσήμαναν ήρθε πολύ καθυστερημένα...

Επιτροπή Διοικητικής Προανάκρισης για την 56χρονη από την ΔΕΗ

Θα θέλαμε πρωτίστως να εκφράσουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσας.

Σχετικά με δηλώσεις σε ΜΜΕ, ότι το τοπικό Κατάστημα της ΔΕΗ στα Χανιά γνώριζε για την κατάσταση της υγείας του καταναλωτή, σας γνωρίζουμε ότι:

Ουδέποτε δηλώθηκε και συνεπώς ουδέποτε υπήρξε ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η Επιχείρηση δεν προβαίνει ποτέ σε διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους λόγω οφειλής, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνον κατά τους μήνες που προστάζουν οι σχετικοί κώδικες της πολιτείας.

Πρόσθετα επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα γραπτό αίτημα για τη συγκεκριμένη περίπτωση και ουδέποτε έχει ζητηθεί διακανονισμός οφειλής.

Ως εκ τούτου, η Επιχείρηση δεν γνώριζε και δεν θα μπορούσε να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Ωστόσο, όπως προβλέπουν οι Κανονισμοί της Επιχείρησης, αλλά και όπως επιβάλλει η αντιμετώπιση σοβαρών συμβάντων, έχει συσταθεί Επιτροπή Διοικητικής Προανάκρισης για την πλήρη καταγραφή της υπόθεσης, αξιολόγησης των συμβάντων και διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της Πολιτείας είναι ενταγμένοι 656.000 καταναλωτές οι οποίοι δεν διατρέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο διακοπής ρεύματος λόγω οφειλής. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και 5.874 άτομα που ύστερα από σχετική αίτηση τους και έγκριση της Πολιτείας έχουν ενταχθεί στην ειδική κατηγορία ατόμων που χρήζουν ανάγκης μηχανικής υποστήριξης.

Υπενθυμίζουμε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ευπαθών καταναλωτών, για την ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών, απαιτείται μια απλή αίτηση, η οποία μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ, 11770.


Τι είχε πει η ΔΕΗ νωρίτερα


Υπενθυμίζεται ότι στις καταγγελίες η ΔΕΗ απάντησε νωρίτερα με ανακοίνωσή στην οποία διευκρινίζει ότι ουδέποτε ήταν καταχωρημένη στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η ΔΕΗ δεν κόβει ποτέ το ρεύμα.

«Ως εκ τούτου, η Επιχείρηση δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα» συνεχίζει.

Στην ίδια ανακοίνωση η ΔΕΗ υπενθυμίζει ότι για την εξυπηρέτηση των ευπαθών καταναλωτών απαιτείται μια απλή αίτηση ακόμα και τηλεφωνικά στο 11770.

Σε ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Συστήματος) σημειώνει επίσης ότι οι Υπηρεσίες του, οι οποίες έκοψαν το ρεύμα, δεν γνώριζαν ούτε είχαν ενημερωθεί με οποιονδήποτε τρόπο για την ύπαρξη ατόμου που έχρηζε μηχανικής υποστήριξης ή ανήκε σε ευπαθή ομάδα.

Η ΔΕΗ είχε ενημερωθεί σχετικά με το πρόβλημα, απάντησε η οικογένεια της άτυχης 56χρονης.

Ο γιος της 56χρονης δήλωσε ωστόσο ότι είχε ζητήσει από την Επιχείρηση να ενημερώνονται πριν από διακοπές ρεύματος, ώστε να θέτουν σε ετοιμότητα γεννήτρια ρεύματος.

Η γυναίκα τα τελευταία 15 χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα υγείας και όπως κατήγγειλαν τα παιδιά της, άφησε την τελευταία της πνοή το μεσημέρι της Τετάρτης, μία ώρα μετά αφού η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα, λόγω χρέους, αν και χρειαζόταν μηχανική υποστήριξη από τρία μηχανήματα όλο το 24ωρο.

Σύμφωνα με την οικογένειά της, η ΔΕΗ γνώριζε για την κατάσταση της 56χρονης, για έναν επιπλέον λόγο, καθώς είχε ενημερωθεί όταν προ μηνών έγινε ρύθμιση για το χρέος της προς την Επιχείρηση.

Οι συγγενείς της 56χρονης κατέθεσαν το μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ τα ακριβή αίτια του θανάτου της αναμένεται να προσδιορίσει η νεκροψία-νεκροτομή.

Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου: Είχαμε προειδοποιήσει

Στην ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρεται:

"Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου – Κρήτης το 2011 αντιλαμβανόμενη του κινδύνους που διέτρεχαν ασθενείς με αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ είχε έγκαιρα κινηθεί και επ’ απειλή σκοπούμενης βλάβης και απώλεια ζωής είχε εξασφαλίσει σχετική ρύθμιση από την επιχείρηση. Δυστυχώς το ελληνικό γκουβέρνο για μια ακόμη φορά εκδήλωσε την απάνθρωπη ολιγωρία του με τραγική συνέπεια τον θάνατο της συνανθρώπου μας στα Χανιά.

Πιστεύουμε ότι ο εισαγγελέας θα πρέπει να έχει πλέον τον λόγο. Παράλληλα όμως θα πρέπει η κυβέρνηση πάραυτα να θεσπίσει την απόλυτη απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης σε όλους τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών καθώς και σε όλους τους πάσχοντες που χρησιμοποιούν ηλεκτροδοτούμενες συσκευές η συντηρούν φάρμακα σε ψυγείο. Η διαδικασία θα πρέπει να είναι απλή για τους πολίτες. Επιπλέον θα πρέπει να απαγορευτεί κάθε ενέργεια διακοπής ηλεκτροδότησης εφόσον το αρμόδιο συνεργείο διαπιστώσει εντός της οικίας ότι υπάρχει ασθενής των παραπάνω κατηγοριών. Φτάνει πια η απρόσωπη απανθρωπιά των υπηρεσιών. …"

Ερώτηση στη Βουλή από τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη

Σε ερώτηση του προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, ο Χανιώτης βουλευτής αναφέρει:

"Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία των Χανίων, αλλά και ολόκληρης της χώρας, μετά τη σοκαριστική είδηση του θανάτου 56χρονης τετραπληγικής γυναίκας στη Νέα Χώρα Χανίων, ο οποίος φέρεται ότι επήλθε συνεπεία αιφνίδιας διακοπής της ηλεκτροδότησης της οικίας της, λόγω ανεξόφλητων οφειλών.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι δεδομένο, λόγω του θανάτου ενός συνανθρώπου μας. Εάν, όμως, η αιτία του θανάτου είναι η παραπάνω, τότε εκτός από την ανακύπτουσα κατάφωρη αναλγησία, η οποία δυσφημεί το κράτος, τη Δ.Ε.Η. και την ίδια την κοινωνία, προκύπτουν σοβαρές πειθαρχικές και πιθανώς ποινικές ευθύνες.

Προς την κατεύθυνση αυτή, επιβάλλεται η διενέργεια έρευνας, η οποία θα πρέπει να είναι ταχύτατη και αντικειμενική. Περαιτέρω, θα πρέπει να δοθούν οι δέουσες εντολές αποφυγής, μελλοντικά, παρόμοιων ή παρεμφερών περιστατικών.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ: Ερωτάται ο κ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, εάν προτίθεται να δώσει εντολές για: α) ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης, επιβολή πειθαρχικών ποινών και παραπομπή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη, σε περίπτωση που ανακύψουν ευθύνες, β) ανθρώπινη αντιμετώπιση της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευπαθή άτομα και οικογένειες".

Αναγνώστες