Μέχρι και 45% απώλειες στις αποδοχές τους «μετρούν» οι εμποροϋπάλληλοι τα τρία τελευταία χρόνια

«Μισθολογική καθίζηση» που φτάνει μέχρι και 45% στις αποδοχές τους έχουν υποστεί τα τρία τελευταία χρόνια εμποροϋπάλληλοι στη Μαγνησία...

Οι περισσότεροι όπως καταμαρτυρούν έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους, καθώς μέσω των νέων ρυθμίσεων, της μερικής απασχόλησης και αλλαγών που έχουν επέλθει στις περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ήδη χάσει από 1.500 μέχρι και 2.500 ευρώ ετησίως, χωρίς φυσικά να συμπεριλαμβάνονται οι απώλειες εισοδήματος εξαιτίας των άλλων μέτρων και φοροεπιβαρύνσεων.

Από αρχές του χρόνου συμφωνήθηκε και παραμένει σε ισχύ και εφαρμόζεται από τις επιχειρήσεις η από 1.7.2012 Συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία ωστόσο από τις περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις δεν εφαρμόζεται και έτσι πυκνώνουν σύμφωνα με το σωματείο τα φαινόμενα διαρκούς καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Επίσης στην ίδια ομοσπονδία ανήκουν και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως το προσωπικό γραφείου που από τα 918 μικτά το 2009 οι καθαρές απολαβές πλέον είναι 603 ευρώ , οι εισπράκτορες -αποθηκάριοι - κλητήρες πλέον λαμβάνουν καθαρές απολαβές 597 ευρώ, οι γραμματείς 639 ευρώ, οι λογιστές, βοηθοί λογιστών με προϋπηρεσία άνω των 17 ετών καθαρές απολαβές στα 709,6, οι Φύλακες - θυρωροί 672, ευρώ , οι οδηγοί (Α’ Κατηγορία) 677 ευρώ, (Β’ Κατηγορία) 723 ευρώ, οι οδηγοί (Γ’ Κατηγορία) 791 ευρώ, οι οδηγοί (Δ’ Κατηγορία) 859 ευρώ και οι οδηγοί (Ε’ Κατηγορία) 927 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες ομοσπονδίες ετοιμάζονται ήδη να προσφύγουν ξανά στον ΟΜΕΔ μετά την απόφαση του δικαστηρίου που δικαίωσε τη ΓΣΕΕ ως προς τη δυνατότητα να προσφεύγουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μονομερώς είτε για τις κλαδικές συμβάσεις είτε για άλλα ζητήματα.

«Το να πει κανείς ότι η κατάσταση που επικρατεί στη Μαγνησία είναι ζοφερή, εκτός από κοινότοπο θα ήταν και ανεπαρκές» υπογράμμισε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εμποροϋπάλληλος σε γνωστή αλυσίδα ρούχων στη Μαγνησία τονίζοντας παράλληλα ότι «οι επιχειρήσεις, τα καταστήματα, οι βιοτεχνίες, οι βιομηχανίες και οι κάθε λογής εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα με τις πωλήσεις και τα έσοδά τους. Οχι όμως σοβαρότερα προβλήματα από τις δεκάδες των εργαζομένων που είτε δεν βρήκαν μια κάπως ανθρώπινη δουλειά είτε την έχασαν πρόσφατα και τώρα κυριολεκτικά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα» αφού το εισόδημά τους έχει μειωθεί σημαντικά.

Αναγνώστες