Άσχημα νέα για τους Αμερικανούς - Αυξήθηκε η τιμή της σοκολάτας !

Μεγάλες αμερικανικές σοκολατοποιίες προέβησαν σε αύξηση της τιμής της σοκολάτας και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες, προς απογοήτευση των φανατικών του προϊόντος...

Από τη στιγμή που οι τιμές του κακάο, του κύριου συστατικού της σοκολάτας, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, οι αυξήσεις των τιμών από τις σοκολατερί ήταν μόνο θέμα χρόνου.

Την Τετάρτη, η εταιρία Hershey ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση των τιμών της σε τρία χρόνια, λέγοντας ότι θα αυξήσει τις τιμές χονδρικής κατά περίπου 8 %, γεγονός που οφείλεται στο ευμετάβλητο κόστος των εισαγωγών.

“Οι τιμές στην spot αγορά σοκολάτας για συστατικά, όπως το κακάο, τα γαλακτοκομικά και τα καρύδια έχουν αυξηθεί ουσιαστικά από την αρχή του έτους”, δήλωσε ο Michele Buck, ο πρόεδρος της σοκολατοποιίας της Hershey. “Λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις αυτές, αναμένουμε σημαντική αύξηση του κόστους πρώτων υλών για το 2015.”

Η αύξηση της ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές και η ανάκαμψη της κατανάλωσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ συνέπεσαν με τις ανησυχίες για ξηρές καιρικές συνθήκες στη Δυτική Αφρική, γεγονός που ώθησε στην άνοδο των τιμών του κακάο.

Οι τιμές στη Νέα Υόρκη είναι σχεδόν 40 % υψηλότερες από ό, τι πριν από ένα χρόνο, ενώ το βούτυρο κακάο, το βασικό συστατικό στις σοκολάτες, είναι αυξημένο περίπου 70 %. Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι η καταστροφή της ζήτησης - ή πόσο οι αυξήσεις των τιμών θα επιβαρύνουν την ζήτηση από τους “εξαρτημένους” της σοκολάτας.

Από την άλλη πλευρά ενώ μειώνεται η ζήτηση, οι υψηλότερες τιμές είναι πιθανό να ενθαρρύνουν την παραγωγή. Ορισμένοι χρηματιστές και αναλυτές πιστεύουν ότι εάν οι τιμές του κακάο παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα - πάνω από 3.100 δολάρια ανά τόνο στη Νέα Υόρκη και 1.900 δολάρια στο Λονδίνο - οι μεγάλες ελλείψεις εφοδιασμού που έχουν προβλεφθεί από πολλούς στη βιομηχανία σοκολάτας μπορεί να μην υλοποιηθούν.


Αναγνώστες